Directes
Ara en la televisió
TRESOR O TRASTO
Ara en la ràdio
L'HORA FOSCA-PÒDCAST (reemissió)

El nou orde mundial es mou a ritme de 5G

La lluita pel mercat de les telecomunicacions marca l'estratègia de les principals potències mundials, amb el rerefons de la guerra oberta entre els Estats Units amb el gegant tecnològic Huawei.

El nou orde mundial es mou a ritme de 5G

Passar de circular per una carretera de via única a una autovia de molts carrils. És un símil, però ben bé podria reflectir d’alguna manera el que suposarà l’arribada del 5G, el següent pas de la telefonia mòbil i que està cridada a revolucionar el nostre dia a dia. Alguna companyia telefònica ja ha anunciat que començarà a implantar-la i es diu que aquesta tecnologia podria estar implantada a la Comunitat Valenciana en dos anys

Què és el 5G?

Es tracta d’un estàndard que permetrà millorar la velocitat de transmissió de dades de manera ben notable. També el que es coneix com a 'latència', que és el temps que es tarda d’enviar la informació des d’un punt a un altre de la xarxa. Al millorar l’autopista, poden circular més cotxes, i també, desenvolupar-se projectes que requerien un suport tecnològic major. 

Quins són els seus principals àmbits d’aplicació?

La professora d’Informàtica de la Universitat de València, Carmen Botella, en destaca tres: en l’àmbit de l’experiència d’usuari, amb la millora de la transmissió de dades; per exemple, carregar una pel·lícula per a veure-la en streaming en pocs minuts; en la internet de les coses, que es refereix a la interconnexió d’objectes quotidians amb Internet; i a la gestió de qüestions com les emergències.

Què és podrà fer amb el 5G?

Tindre un suport que permeta la transmissió d’un major nombre de dades facilitarà la posada en marxa, per exemple, de la indústria 4.0, amb una fabricació més autònoma, controlar robots a través de la xarxa, la implantació de la domòtica a les cases, el desenvolupament de les Smart Cities o ciutats intel·ligents, o la conducció autònoma o sense conductor.

El rerefons estratègic

El domini de la tecnologia que permeta l’extensió del 5G s’ha convertit, segons Carmen Botella, en tota una guerra de poder. La Xina porta anys invertint en posicionar-se en aquesta lluita pel mercat de les telecomunicacions. “Huawei, junt amb Ericsson, són les dos companyies que tenen més patents per al 5G”, ha assenyalat la professora.

La posició privilegiada de la Xina en la implantació de la tecnologia explicaria, segons Botella, la lluita dels Estats Units contra el gegant tecnològic xinés, un intent al seu parer de guanyar posicions en el mercat, que controlarà les dades de milions de persones. “La Xina està molt forta i veuen que dominarà l’estructura”. Una tecnologia que, segons la professora, està cridada a canviar el món tal com el coneixem hui dia.

També et pot interessar