Nova desescalada en l’emergència: només queden 32 pobles en el nivell mínim i es retira l'UME
El conseller d’Emergències anuncia la dissolució del Cecopi, l’òrgan que ha estat gestionant la catàstrofe durant estos cinc mesos
Quasi cinc mesos després de les riuades, amb l'avanç de les tasques de neteja i la recuperació, s'ha rebaixat el nivell d’emergència i ara només queden 32 pobles en el nivell 1, el mínim previst. La resta dels afectats, estan tots en el nivell de postemergència. A més, este progrés ha permés dissoldre el Cecopi, l’òrgan gestor de la catàstrofe, i que es retire la Unitat Militar d’Emergències, segons ha anunciat este dijous al matí el conseller d’Emergències, Juan Carlos Valderrama.
Amb esta desescalada, els 28 municipis que estaven en el nivell 2 d’emergència des de principi de febrer han passat al grau 1. Amb estos, hi ha altres quatre municipis que estaven fins ara en la situació 1 i que continuaran en este nivell, ja que segueixen demanant ajuda a la Generalitat per a restablir la normalitat que tenien abans del 29 d'octubre, segons ha exposat Valderrama.
Municipis en nivell 1
Així, en la nova classificació els únics pobles que segueixen en el mínim nivell d’emergència, després d’haver-se reduït, són: Alaquàs, Albal, Aldaia, Alfafar, Algemesí, Alginet, Benetússer, Beniparrell, Bunyol, Catarroja, Xest, Xiva, Xestalgar, Godelleta, l’Alcúdia, Llocnou de la Corona, Llombai, Massanassa, Montroi, Paiporta, Picanya, Real, Riba-roja de Túria, Sedaví, Sot de Xera, Torrent, Xirivella i Utiel. A més, Alfarb, Alzira, Bugarra i Pedralba continuen en este grau d’emergència.
En estos pobles, com ha assenyalat el conseller, ha millorat la situació que va deixar la dana, pel que fa a la neteja dels solars on s’acumulaven els trastos retirats de vivendes i naus industrials, també els que van acumular els vehicles que va llançar a perdre la riuada. També ha millorat la qualitat de l’aire. Circumstàncies que han portat el Cecopi a rebaixar el nivell de l’emergència.
No obstant això, Valderrama ha indicat que en estos pobles i malgrat la millora general, continua havent-hi treballs pendents en matèria de depuració d'aigües, de recuperació de vivendes dels particulars o de llits i rius, però en tots els casos són treballs que no depenen dels serveis de la Conselleria d'Emergències.
El conseller feia estes declaracions tot just el dia en què el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, explicava als alcaldes dels municipis afectats el pla del govern central per a la recuperació de les infraestructures locals danyades.
El titular d'Emergències admetia que molts municipis que han passat a la situació 1 han mostrat la seua preocupació per la desescalada, però ha justificat que s’ha tirat avant amb la rebaixa del nivell perquè les actuacions que continuen requerint tenen a veure amb altres conselleries i no amb els serveis que pot prestar la conselleria que dirigeix.
El nostre compromís amb ells, com es va fer des del principi de l’emergència, continua inquebrantable
En este sentit, ha avançat que els representants de la Generalitat continuaran mantenint reunions periòdiques amb els representants municipals per a seguir de prop les seues necessitats: “El nostre compromís amb ells, com es va fer des del principi de l’emergència, continua indestructible”, afirmava. En la mateixa línia es manifestava el vicepresident al capdavant de la Recuperació, Francisco José Gan Pampols, este dijous en Les notícies del matí d'À Punt.
Fòrum alternatiu
L’avanç en les tasques de recuperació també implica la retirada de l'UME, un cos que, a pesar d’haver reduït els efectius en els últims mesos, continuava present en algunes poblacions.
D’altra banda, la millora de la situació permet desactivar el Cecopi. La delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, assenyalava que està buscant-se una fórmula perquè puguen haver-hi espais “de trobada, de coordinació i de diàleg amb els ajuntaments on estiguen les diferents administracions en una voluntat de treball coordinat”.