Retiren 3,5 metres cúbics de residus de 2,8 quilòmetres a les tres platges de València afectades pel vessament

La consellera de Justícia confirma que la fauna de l'entorn no està afectada, a pesar que l’Associació d’Agents Mediambientals ha compartit imatges d'una au morta

Una legió d'operaris que treballen, des de primera hora d'este dimecres, en la neteja de la substància negra que ha arribat fins a les platges del sud de València
Una legió d'operaris que treballen, des de primera hora d'este dimecres, en la neteja de la substància negra que ha arribat fins a les platges del sud de València / Ana Escobar (EFE)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 de juliol 2024 - 09:56 Actualitzat: 17 de juliol 2024 - 20:31

La Generalitat preveu que demà dijous acabe la neteja del fuel que, des de dimarts, taca tres les platges del sud de València afectades per un vessament d'origen desconegut. Pel matí, els operaris havien retirat l'hidrocarbur espés de vora un quilòmetre de litoral, segons ha explicat la consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, qui ha visitat la zona juntament amb la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé. A les 19 hores, Emergències de la Generalitat ha fet una actualització dels treballs. Així, ha explicat que els operaris han retirat fins ara 3,5 metres cúbics de residus i s'han netejat 2,8 quilòmetres de costa, que ara ja estan dipositats a l'entitat gestora.

Els residus, ara en sacs, els enviaran demà dijous per a ser tractats. Emergències també ha explicat que, quan s'emporten els residus de les platges, "continuaran a la zona operaris per a repassar la costa i evitar que haja quedat alguna cosa soterrada". A més, ja es valora la tornada a la normalitat de la zona. "S'analitzarà al matí l'estat de la platja per a la possible obertura, encara que el bany no estarà permés fins que no s'acaben de realitzar les analítiques de l'aigua i donen resultat negatiu", ha detallat Emergències.

També al voltant de la mateixa hora, Capitania Marítima ha explicat que després de reinspeccionar la zona continuen sense detectar "rastres de contaminació", motiu pel qual s'ha optat per baixar el nivell de l'emergència a 0 del Pla Marítim Nacional. "Demà continuarem pendents i efectuarem inspeccions a la zona, per si de cas", ha afegit en tot cas Capitania Marítima. També ha informat que es mantenen "les línies d'investigació" (vaixells, emissari i una possible embarcació) fins que arriben els resultats de les mostres arreplegades". Mentrestant, es manté actiu el Pla Territorial d'Emergències de la Comunitat Valenciana en fase 1.

"Esperem que en les pròximes 24 hores finalitzen els treballs", assenyalava pel matí Pradas, encara que advertia que la platja continuarà tancada als usuaris, tant pel que fa a la mar com a l'arena, almenys una jornada més. La prohibició al bany, en canvi, podria estendre's un poc més, a un termini que Pradas no ha concretat fins que quede constatat que l'aigua de la mar està en condicions òptimes. Cal recordar que està prohibit l'accés a les platges del Saler, l'Arbre del Gos i la Garrofera, tant a la mar com a l'arena.

La nova titular de Justícia, amb competències també en Emergències, manifestava davant dels periodistes que "24 hores després de declarar-se l'emergència, esta evoluciona favorablement", en referència als treballs de neteja que es van iniciar unes hores després de constatar-se el vessament.

Els operaris de Tragsa han représ les tasques de neteja de la substància densa que, des d’este dimarts, ha tenyit de negre tres platges pròximes a l'Albufera de València. Els agents mediambientals de la Comunitat Valenciana han denunciat que les primeres conseqüències del vessament ja s’aprecien en la fauna, afirmació que han justificat amb una au menuda recoberta de la substància negra que cobreix les platges. “Primeres víctimes del vessament del Saler”, denunciava l’Associació Professional d’Agents Mediambientals de la Comunitat Valenciana. En el mateix missatge han advertit que estaran “vigilants” per a rescatar, si fora necessari, la fauna que habita en les zones afectades.

En canvi, la consellera de Justícia ha negat que estiga la fauna de l'entorn afectat pel vessament estiga afectada i ha limitat els danys a un exemplar de corriol camanegre. "La fauna no està afectada, ho diuen els integrants de SEO Birdlife, que estan ací amb nosaltres, i també els tècnics de la conselleria", afegia Salomé Pradas des de les platges afectades. 

Els operaris de Tragsa, als quals s’han unit este dimecres les brigades dels parcs naturals de la Comunitat Valenciana, fan els treballs a mà per a evitar endur-se la menor porció d’arena contaminada. La dipositen en cabassos que apilen i posteriorment trauen dels arenals, segons han detallat des d’Emergències de la Generalitat. L'hidrocarbur afecta vora dos quilòmetres al llarg del litoral i uns dos metres d’ample. 

Pel que fa a la substància, tot i que Emergències apuntava des del primer moment a “hidrocarburs”, l’anàlisi de les mostres determinarà la composició exacta de la substància que ha acabat en les platges del parc natural.

Esta anàlisi forma part de la investigació oberta per a determinar les causes del vessament. La substància negra ha arribat fins a les platges que estan enfront de la zona on fondegen els vaixells que entren al port de València, encara que l'Autoritat Portuària de València ha negat este dimecres que hi haja cap vincle entre el vessament i els vaixells que han anat fins al port de València per eixa zona.

També et pot interessar

stats