Les noves llindes marítimes-terrestres, un mal de cap per als propietaris a la costa
Propietaris afectats per la llei de costes de Dénia denuncien indefensió de cara a l'administració
La nova normativa dictaminada per la llei de costes de Dénia, a la Marina Alta, modifica les llindes marítimes-terrestres i posen en una situació crítica als propietaris de les 3.600 vivendes afectades en deu quilòmetres del litoral del municipi. Un centenar de persones podrien perdre la propietat de les cases i edificis i aquests passar a ser un immoble de l’estat. A la imatge, la línia negra marca l'espai de domini públic establit l'any 1977, la roja és el nou llindar que s'aplicarà d'ara en avant.
Els veïns afectats denuncien la mesura. “Et donen una concessió compensatòria, al que se suposa un preu just, però has de deixar ta casa anys després”, afirma Pedro Pastor, de l’Associació d’afectats per les costes a Dénia. A més, la normativa prohibeix fer cap obra de modificació o de reforma o reconstrucció en cas que caiguen. La mateixa situació es viu en altres punts de la Comunitat Valenciana, com la Torre la Sal a Cabanes, on els veïns encara esperen la resposta del Ministeri de Transició Ecològica a les al·legacions.
Al poblat marítim de la Torre la Sal, a Cabanes, 80 vivendes, van rebre una notificació del Ministeri que havien d'abandonar les cases fa més de dos anys. "Van dir que féiem un ús abusiu del domini marítim-terrestre, unes cases que porten ací des de principis del segle XX", apunta un veí perjudicat del poble. Van presentar al·legacions i encara estan esperant la resposta de l'Administració. Una letargia que manté el veïnat en una situació d'incertesa mentre la mar continua engolint-se la platja.
Alguns afectats reclamen que és la mar la que està envaint i engolint-se part de la costa i denuncien que les autoritats tampoc estan fent treballs de regeneració de les platges. La Direcció General de Costes de la Generalitat ha anunciat que al·legarà totes les noves llindes proposades pel Ministeri.