Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

La intensa pluja deixa rius desbordats, carreteres tallades i algunes evacuacions

Les precipitacions intenses obliguen l'Autoritat Portuària de València a tancar els ports de Gandia i Sagunt al trànsit marítim

Així ha plogut a la província de València
À Punt NTC @apuntnoticies
22 de març 2022 - 07:17 Actualitzat: 22 de març 2022 - 22:49

La intensa pluja que ha caigut al territori valencià ha fet eixir-se’n de mare dos rius, el Belcaire a l’altura de Moncofa (Plana Baixa) i el Magre a Algemesí i Guadassuar (Ribera Alta), a més del Palància en el tram final, al terme de Sagunt (Camp de Morvedre). També s'ha desbordat el barranc de Carraixet, al terme d’Alboraia (Horta Nord). En aquest últim cas, el desbordament ha obligat a evacuar una quinzena de persones, segons ha confirmat el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat.

El port de Sagunt ha estat tancat des de dilluns a les 20:30 hores fins dimarts a les 18:35 hores, però aquesta obertura ha sigut molt breu, ja que a les 21:10 la tempesta ha tornat a pujar d'intensitat i l'Autoritat Portuària de València s'ha vist obligada a tornar-lo a tancar, segons ha informat Emergències de la Generalitat. El port de València també ha estat tancat tota la nit fins a les 13:30 hores de hui, mentre que el de Gandia, que havia estat funcionant amb normalitat, ha tancat a les 17:00 hores a causa de les males condicions meteorològiques.

Les copioses precipitacions que han caigut al llarg de dilluns i durant les primeres hores de la matinada de dimarts a la capçalera de molts rius han fet que, tot i no ploure significativament a les desembocadures, els llits anaren tan carregats que s’han desbordat. Aquesta situació és la que s’ha donat a Moncofa, per exemple, on a més del cabal crescut del Belcaire, traslladava fins a la mar tota l’aigua que havia caigut a la serra d’Espadà.

El fet d’arribar tan carregat a la mar, unit a l’entrada de l’aigua marina de la zona de la desembocadura, ha fet desbordar-se el Belcaire, que aquest dilluns a la nit ja anava ben ple a la Vall d’Uixó. A Moncofa s’ha establit un Centre de Coordinació Municipal, encara que el Centre de Coordinació d’Emergències ha assenyalat que a poc a poc va descendint el cabal del riu i, per tant, la situació millora.

També millora la situació a Borriana, on s'ha viscut una matinada inquietant, pendents del riu Anna, que també anava ben carregat per l’aigua recollida a la serra d’Espadà. L’alcaldessa, María José Safont, ha manifestat en À Punt Notícies que el cabal del riu baixa a poc a poc des de les 3 o les 4 de la matinada. Això fa que el municipi estiga un poc més tranquil i només pendent de la pluja que puga caure a les comarques de l’interior en les pròximes hores.

Segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) aquesta vesprada, la precipitació acumulada el mes de març fins a les 8:00 hores d'aquest matí ha superat els 500 l/m² en alguns punts del nord d'Alacant, i el 10% del territori valencià supera els 300 l/m². Per províncies, el març de 2022 ja és el més humit de la sèrie a la de València i Alacant, mentre que a Castelló encara no se superen els registres de 2015 i 2020 perquè, afirmen, aquest temporal encara no ha afectat amb força el nord de la província. 

El tram final del Xúquer, crescut

El mateix que està passant amb el Belcaire pot ocórrer al Xúquer, on ha incrementat el cabal en el tram final. Per això l'Ajuntament de Sueca ha demanat, a través de les xarxes socials, que la gent no s'acoste al riu en les pròximes hores, que va carregat per la crescuda d'un dels afluents, el Magre.

La intensitat de les precipitacions ha deixat, de bon matí, 21 carreteres tallades de la xarxa viària de Castelló i de València, segons ha informat la Conselleria de Mobilitat. A les 22:00 hores ja només són tres: CV-310 a Godella - Torres Torres, CV-421 a Torís-Xiva i CV-544 a Massalavés.

A més, segons informa l'Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet), la Policia Local de Llíria (Camp de Túria) manté tallats al trànsit diferents guals que travessen rambles i barrancs del terme perquè ara mateix és molt perillós travessar-los. Des d'Avamet demanen precaució amb les crescudes dels rius i adverteix que no s'han de travessar guals de barrancs rambles ni rius en una situació de pluges fortes com l'actual. 

També en matèria de comunicacions, la circulació ferroviària està interrompuda entre Bunyol i Utiel per l’acumulació d’aigua. Renfe ha organitzat una alternativa de transport amb autobús per als viatgers de la línia C3, que uneix la Plana d’Utiel-Requena amb València, encara que en aquesta línia es registren retards de 25 minuts de mitjana. 

Matinada de tensió a Nules, Borriana i Moncofa

Els bombers de les comarques del nord van fer quasi 80 intervencions al llarg de la vesprada i la nit de dilluns. Sols a la ciutat de Castelló van atendre 52 serveis relacionats amb l'episodi de pluges, segons han informat fonts de la Policia Local, mentre que a la província van ser més de 25 serveis.

Pel que fa a dimarts, el Consorci Provincial de Bombers de València ha fet més de vint serveis a causa de les pluges, però el de Castelló només ha intervengut en un parell d'arbres que han caigut a migdia i ha tingut un servei de vesprada. A Alacant han atés un despreniment a les vies del TRAM al pas entre l'estació de l'Olla d'Altea (Marina Baixa) i la de Calp (Marina Alta).

Les zones marítimes de Nules, Borriana i Moncofa han estat pendents de la crescuda de l’aigua dels rius i de les possibles inundacions després de les intenses precipitacions, algunes de rècord, que han registrat les comarques de Castelló aquest dilluns i la matinada de dimarts. La pluja ha deixat més de 240 litres per metre quadrat en poblacions com Xera (Plana d'Utiel-Requena), en només dotze hores, o 185 a l’Alcúdia de Veo (Plana Baixa) durant el mateix període.

La forta pluja ha incrementat significativament el cabal de rius com el Sec, l'Anna o el Belcaire en només unes hores, on el veïnat s’ha afanyat a traure vehicles i béns de valor de les zones baixes per si finalment la crescuda de l'aigua acabava causant inundacions.

A Borriana s’ha constituït un Centre de Coordinació d’Emergències que fa el seguiment de la situació, ja que s’ha decretat la situació 0 pel risc d’inundacions, però, com ha reconegut l'alcaldessa a primera hora del matí, la situació ha millorat perquè ha deixat de ploure a les comarques interiors.

La nit ha sigut complicada, especialment a comarques com la Plana Baixa, on els bombers han fet nombroses intervencions per a traure aigua de les plantes baixes. Els efectius d’emergències han fet almenys set rescats a la província de València i a la de Castelló a persones que havien quedat atrapades allí on havia crescut molt el nivell de l’aigua. 

Castelló lidera el rànquing europeu de precipitacions

L’aigua ha caigut sobretot a les comarques de la Plana i l’Alt Palància. De fet, Castelló de la Plana encapçalava a les 21:00 hores d'aquest dilluns el rànquing de precipitació acumulada en les últimes 24 hores a Europa, amb 108,6 litres per metre quadrat i, de les 4.876 estacions de l'hemisferi nord que han enviat dades a la xarxa mundial Ogimet, és la setena amb més pluja acumulada, segons les dades que facilita la delegació territorial de l'Agència Estatal de Meteorologia. Les altres nou estacions estan totes a la Xina.

Fins a les 20 hores d'aquest dilluns s'havien acumulat a l'observatori de Castelló de la Plana 86,6 l/m², el triple del que s'havia sumat entre desembre i febrer (29). De fet, el mal oratge va obligar l’Ajuntament a suspendre tots els actes de la Magdalena que se celebraven al ras, fins i tot, la mascletà i la Nit Màgica d'aquest dimarts.

Tota la nit amb una persona amb mobilitat reduïda

Eslida, a la Plana Baixa, és una de les localitats on la pluja no cessa. En quatre hores s'han acumulat 120 l/m² i això ha comportat talls de carreteres i de nombrosos camins rurals.

També s'han fet rescats, com el d'una persona de mobilitat reduïda que necessitava ajuda per a poder travessar una zona inundable. Finalment, l'estat perillós per a travessar el barranc ha fet que un bomber haja passat la nit amb ella i es valorarà aquest dimarts de matí evacuar-la en helicòpter. 

A Xodos, dues persones estaven atrapades dins del vehicle en un barranc. El mateix ha passat a Vila-real, on una conductora ha quedat atrapada al cotxe en un túnel. Abans havien rescatat un home que estava aïllat a Assuévar. 

En altres punts del territori, a la província de València, els bombers també han rescatat els dos ocupants d'una furgoneta que havia quedat atrapada al barranc de Poio, al terme de Quart de Poblet.

A Estivella, al Camp de Morvedre, dues persones i el gos no podien eixir del camí Pla i també les han rescatades. A última hora ha caigut el sostre d'una casa a la urbanització El Regalon, a Llíria, encara que no ha deixat danys personals perquè els tres ocupants, dos adults i un menor, estaven en una altra peça de la casa. 

Els bombers també han sanejat les façanes i el cablejat de diverses localitats i han retirat vehicles envoltats d'aigua a Olocau. Els bombers també han sanejat les façanes i el cablejat de diverses localitats i han retirat vehicles envoltats d'aigua a Olocau.

A Alacant, les pluges no estan causant incidències. La cara positiva d’aquest episodi de pluja és que els embassaments estan recuperant-se, com el de Tous, on ha incrementat la capacitat en 128 hectòmetres cúbics.

També et pot interessar