Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN

La Fundació Oceanogràfic i la Conselleria d'Agricultura solten onze cavallets de mar

Els hipocamps van ingressar en les instal·lacions de l'Oceanogràfic gràcies a la col·laboració d'uns pescadors que els van capturar de manera accidental 

Cavallets de mar de l'Oceanogràfic
07 de juliol 2023 - 14:08

L'equip de la Fundació Oceanogràfic va soltar dimecres onze cavallets de mar de l'espècie Hippocampus hippocampus i Hippocampus guttulatus en la mar a la zona de la Safor després de recuperar-los en l'Àrea de Recuperació i Conservació d'Animals (ARCA) de la Mar de l'Oceanogràfic de València. 

La solta es va dur a terme des d'una embarcació amb ajuda de bussos professionals de la Fundació Oceanogràfic i de l'Associació Ambiens i amb la col·laboració de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la GVA, així com personal tècnic.

El suport de la confraria de pescadors de la zona de la Safor i de la Marina i l'embarcació de la Reserva Marina ha sigut fonamental per a poder realitzar la solta en mar oberta. 

Els onze exemplars de cavallets van ingressar fa uns mesos en les instal·lacions de l'Oceanogràfic després de ser capturats accidentalment embolicats en les xarxes. La col·laboració del sector pesquer ha sigut essencial per a activar el protocol de rescat de fauna marina i poder traslladar els animals al centre de recuperació de l'aquari valencià. 

Una vegada en l'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències, els professionals de la fundació els van realitzar les cures i revisions mèdiques veterinàries necessàries —similars a les de l'ingrés de tortugues marines— fins que s'han recuperat completament i s'han pogut alliberar en un lloc pròxim al qual es van extraure. 

Espècies molt fràgils i amenaçades 

Molt pocs animals tan diminuts han despertat la simpatia dels humans com els cavallets de mar, i també l'atracció per a convertir-los, lamentablement, en objecte de consum com a objectes de col·lecció. 

Aquest afany desmesurat i altres factors com la destrucció dels seus hàbitats han fet que algunes espècies de la mar Mediterrània apareguen en la Llista Roja d'Espècies Amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (IUCN). El cavallet de musell llarg (Hippocampus guttulatus), per exemple, està inclòs en el Catàleg espanyol d'espècies amenaçades. 

La Fundació Oceanogràfic, dins de les seues línies de protecció d'espècies, col·labora amb la Conselleria d'Agricultura i les confraries de pescadors de la Comunitat Valenciana en el rescat de fauna marina com els cavallets marins, els corals o les gorgònies. 

D'aquesta manera, es minimitza l'impacte de l'activitat pesquera sobre la mar, alhora que es consciencia els pescadors i la societat sobre la necessitat de conservar la biodiversitat marina. 

la Safor

També et pot interessar