Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

Octubre del 2023 és el tercer més càlid des d'almenys el 1950, segons Aemet

L'agència meteorològica remarca que tanquem un mes "excepcional" quant a temperatures mitjanes, el segon més sec del segle XXI

Un home beu aigua en un dia calorós d'octubre / Eduardo Parra (Europa Press)

En acabar el tercer estiu més sufocant des que hi ha registres i amb un agost que ha batut rècords de temperatures màximes, l'octubre tanca també com un més "molt càlid i molt sec", segons el balanç climàtic que elabora mensualment l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). A la Comunitat Valenciana és, de fet, el tercer més calorós des d'almenys 1950, només superat per l'octubre del 2022 —que se situa dalt en el pòdium— i el de 2013. És també, paral·lelament, el segon més sec del segle XXI: només en el de 2013 va ploure menys que en el mes actual. "Estem en un mes excepcional", ha resumit José Ángel Núñez, cap de l'àrea de Climatologia d'Aemet a la Comunitat Valenciana, en declaracions a À Punt NTC.

A falta de conéixer les dades definitives de l'informe corresponent al desé mes de l'any, l'expert ha avançat a aquest mitjà algunes pinzellades de com ha evolucionat climàticament. Els inicis d'octubre estigueren marcats per l'estabilitat: "Tinguérem molta calor, amb rècords de temperatura en observatoris de les províncies de València i Castelló el dia 1. A mitjan mes hi ha un canvi de vent i entrem en una circulació de ponent, cosa que implica que en el litoral i pràcticament en tot el territori valencià les pluges han sigut molt escasses", ha comentat Núñez. L'interior del Racó d'Ademús, el punt que més precipitacions ha acumulat, registra poc més de 25 litres per metre quadrat, mentre que la resta del territori s'ha quedat en a penes res. "Als litorals de València i Alacant la pluja ha sigut inferior als cinc litres", segons el funcionari d'Aemet.

L'ambient inusualment sec en plena tardor a la Comunitat Valenciana contrasta molt amb el que ha passat en el nord-est peninsular, a la costa gallega. En contrast amb els 3 l/m² que s'han registrat a València, Alacant i Castelló de la Plana durant l'octubre, destaquen els més de 700 que han arreplegat al litoral de Pontevedra i la Corunya. Aquest fenomen és el que es coneix com a "dipol pluviomètric", caracteritzat per "molta pluja a l'oest, a la façana atlàntica, i poca a l'est i sud-est peninsular", ha aclarit Núñez.

Si fem una ullada a l'evolució de les temperatures mitjanes, l'octubre esdevé tot un avís de la imminència del canvi climàtic que afecta el planeta. "Els tres octubres més càlids es concentren en els deu últims anys: 2013, 2022 i 2023. I dos consecutius estan entre els tres més calorosos, això ens dona una idea que les temperatures mitjanes són cada vegada més altes", ha alertat l'investigador d'Aemet. Per exemple l'observatori de Morella, amb més de cent anys d'activitat, va anotar la temperatura més elevada de tota la sèrie històrica per a un mes d'octubre el passat dia 1: 30,4 °C. Mai s'havien superat els 30 °C en aquest enclavament entre octubre i abril. A més de Morella, altres set observatoris d'interior bateren rècords de calor aquell dia: Xalans (36 °C), Bicorb (35,4 °C), Ademús (34,7 °C), Xelva (33,9 °C), Montanejos (32,4 °C), Vilafranca (29,8 °C) i Castellfort (27,4 °C). Tots els màxims anteriors d'aquests llocs dataven del segle actual, concretament 2006, 2011 i 2012.

Canvi climàtic

També et pot interessar