L'OCU avisa que més de la meitat d'aperitius de creïlla i natxos són una mala elecció nutricional
Habitualment, més del 30% del producte està fet amb greixos i té més sal de la recomanada
L'aperitiu a base de creïlles fregides de borsa és per a molts i moltes un capritx agradable a què costa renunciar, però, malauradament, sempre estan entre els primers que s'han d'eliminar de tota dieta si volem que siga saludable. Este dimecres l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha publicat els resultats d'un estudi que ha dut a terme sobre etiquetatge de 331 snacks salats de supermercat per a ajudar la població a escollir quins són els menys perjudicials. Les conclusions, com era d'esperar, no són falagueres, ja que més de la meitat són una elecció dolenta o molt roïna des del punt de vista nutricional per l'alt contingut calòric, de greixos i sal.
Entre els productes analitzats, hi ha papes llises, ondulades, de tipus palla, xips i natxos. Les varietats són nombroses, amb sabors i sense, però només quatre passen el filtre nutricional i obtenen una bona valoració que els converteix en una bona elecció per al consum ocasional, segons els paràmetres de l'OCU. Són: els natxos de blat negre de la marca Sol Natural ecològic (80 grams), les creïlles fregides ecològiques sense sal afegida de Veritas (125 grams), els natxos de llegums de Sol Natural (80 grams), i les papes Frititas de la marca Hispalana (180 grams).
Per a fer l'estudi, l'organització consumidora revisa la llista d'ingredients dels snacks seleccionats, la composició nutricional, els additius emprats i el grau de processament, i els ha sotmés l'escala saludable amb què valoren nutricionalment cada aliment, han explicat. El 50% dels productes examinats obtenen una puntuació per davall de 40, cosa que es tradueix en una elecció de compra mala o molt roïna.
Moltes de les papes, natxos i xips utilitzen additius per a donar-los sabor i color i en alguns productes s'empren gomes per a guanyar consistència —per exemple, en els elaborats a partir d'una massa de fècula de creïlla o d'un altre midó—, segons l'OCU. Encara que tots són ingredients autoritzats l'OCU, així com els especialistes en nutrició, recomanen intentar reduir-ne al màxim el consum. En este sentit, la plataforma avisa que hi ha productes, com els xips de sabors, que tenen fins a onze additius distints. Per això, recomanen comprar aperitius amb la llista d'ingredients tan curta com siga possible.
Alt contingut de greixos i sal
De l'anàlisi duta a terme, l'OCU ha consignat que més de la meitat de les calories (52%) procedeixen dels greixos. Els productes menys calòrics són dos xips vegetals elaborats amb farina de cigró i fècula de creïlla que aporten menys de 410 calories (kcal) per cada cent grams, segons l'estudi. Per contra, el que més engreixa són unes creïlles de tipus palla amb 597 kcal/100 g, de manera que una ració menuda ja supera el 10% de l'aportació calòrica diària que necessita un adult, segons destaca l'organització consumidora.
Els greixos emprats per a elaborar esta classe d'aperitius són olis vegetals tipus oliva, gira-sol, colza o dacsa. Segons l'OCU, la qualitat d'estes substàncies és bona, a pesar que són ingredients amb un contingut alt en greix. De mitjana un 30%, tot i que en alguns casos el percentatge s'eleva al 44%: és a dir, que més de quatre parts del pes del producte és greix. A més, l'entitat indica que tenen molta sal —un 1,2% de mitjana—, però en algunes papes llises i ondulades s'arriba al 4%.