Olis essencials contra plagues: la Universitat de València investiga nous plaguicides
Un equip d’investigació ha desenvolupat una solució sostenible que ataca els insectes roïns que provoquen malalties agrícoles
La Universitat de València (UV) i l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) uneixen forces contra plagues com el cotonet o l'aranya roja. Han impulsat un projecte per a estudiar com poden ajudar els olis essencials a frenar aquestes malalties, que només el 2022 representaren pèrdues de 150 milions d'euros en cultius com la taronja o els caquis.
La contínua supressió de fitosanitaris i la resistència als productes autoritzats han fet que aquestes malalties siguen un greu problema per al sector agrari. La Universitat de València i l'Associació Valenciana d'Agricultors han impulsat un projecte per a estudiar la potencialitat de la combinació dels olis essencials i els nanomaterials.
L'essència de l'oli de les fruites i llavors de l'arbre de Neem, una espècie de l'Índia, amaguen un potent bioplaguicida que alguns llauradors ja utilitzaven als seus camps. Però aquest remei tenia les seues limitacions: “El problema és que és un oli que es degrada ràpidament amb el sol”, explica Miriam Benítez, investigadora de la UV.
Amb aquesta premissa, un equip d'investigació de la UV, amb més de dues dècades d'experiència en nanomaterials, pensaren en una possible combinació que els fera més resistents. Els nanomaterials són òxids de silici, una mena de “crema solar per a l’oli” que evita que es degrade, explica la investigadora, fent un paral·lelisme amb la crema solar que s'empra per a evitar els raigs ultraviolats. Aquesta podria ser una solució per a lluitar contra aquestes plagues de forma ecològica, ja que només afecta els insectes nocius, segons afirma la doctora.
Després d'un any d'estudi, estan mesurant les quantitats necessàries per a poder posar-les pròximament a prova. Confien que siga un bioplaguicida sostenible, econòmic i sobretot eficaç a llarg termini. I encara ho esperen més als camps on el cotonet o el trip han aconseguit moltes pèrdues els últims anys.
Amb la progressiva prohibició de plaguicides per part de la UE, els llauradors han anat provant tota mena de tractaments sense èxit. Per a la pròxima campanya de cítrics podríem saber ja si funciona.