Oltra recorre l'ampliació del secret de la investigació de la causa judicial contra ella
Els lletrats de l'exvicepresidenta consideren que les constants pròrrogues del secret de les actuacions estan injustificades i constitueixen una vulneració del dret de defensa
La defensa de l'exvicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha presentat un recurs contra la decisió del titular del jutjat d'instrucció número 15 de València de prorrogar sis mesos més el secret de la peça separada que investiga les comunicacions de dos dels seus col·laboradors. Els lletrats d'Oltra consideren que les constants pròrrogues del secret de les actuacions estan injustificades i constitueixen una vulneració del dret de defensa.
Segons exposen els lletrats, sis mesos és “temps més que suficient perquè l'òrgan instructor haja pogut fer aquelles tasques d'investigació necessàries per a aclarir els fets, i que alhora no entorpisquen la finalitat de la investigació”. Així mateix, lamenten que “la motivació per part de l'instructor no és que siga succinta, és que no existeix i no permet fiscalitzar a aquesta part l'adequació a la norma de les successives pròrrogues que es dicten”.
Afigen també que desconeixen “quin és l'abast de les mesures acordades per l'instructor, en dictar-se la resolució sota l'empara del secret sumarial parcial”. En canvi, asseguren que “del que no hi ha dubte és que sis mesos després d'acordar-se, els arguments que pogueren haver sustentat la seua adopció manquen de sentit en aquest moment i no encaixen amb la previsió legalment establida”.
Aquesta peça separada es va formar a petició de l'acusació popular que exerceix l'associació Gobierna-te, que va presentar un escrit al jutjat el 12 d'octubre del 2022 en què demanava investigar les comunicacions del director general d'Infraestructures de Serveis Socials, Enrique Juan Alcocer; i l'exsecretari autonòmic d'Igualtat —actual assessor de la vicepresidenta, Aitana Mas—, Alberto Ibáñez. Tots dos van ser alts càrrecs en la conselleria que dirigia Oltra.
L’associació advertia al jutge que la Direcció General de Tecnologies de la Informació tenia previst l’esborrat “de tots els comptes de correu electrònic i els seus continguts dels dominis cv.gva.es”, per la qual cosa demanava celeritat en “la pràctica de la prova a acordar”.
A més, instava l'instructor a demanar a les Corts una resposta parlamentària d'un alt càrrec de la Conselleria d'Igualtat, que en l'últim trimestre de 2019 va afirmar “haver sigut el custodi” de l'expedient de la menor víctima d'abusos, “fins que el novembre de 2019 li va ser sol·licitat”, segons l'escrit de Gobierna-et.
Aquesta és la segona peça separada i secreta oberta en el marc d'aquesta investigació, després de l'acordada també a l'octubre per a incorporar a la causa els correus electrònics entre els investigats, tal com havien demanat les acusacions.
El citat jutjat investiga un total de quinze persones per a tractar d'aclarir la seua participació en l'obertura d'un expedient informatiu o d'informació reservada, amb el qual suposadament es va tractar d'ocultar el cas o desacreditar la menor que va patir abusos del llavors marit d'Oltra. L’acusat va ser condemnat a cinc anys de presó i la sentència espera revisió del Tribunal Suprem.