L'episodi de calor extrema encara la recta final amb una nit que podria tindre mínimes de 30 °C

Més de noranta municipis valencians han superat els 40 °C al llarg de la jornada d'este dissabte i alguns com Sumacàrcer han arribat inclús als 45 °C

La platja de la Malva-rosa de València, este dissabte / EFE/ Kai Försterling

El primer episodi de calor extrema de l'estiu, que castiga el nostre territori des del passat dijous, ha arribat al seu punt àlgid este dissabte, amb més de noranta poblacions valencianes que han superat els 40 °C al llarg de la jornada. Sumacàrcer (Ribera Alta) ha registrat la temperatura més alta en arribar als 45,1 °C; al Genovés (Costera) s'han registrat 44,6 °C; 44,2 °C a Canals (Costera); 43,9 a Llocnou de Fenollet (Costera) i 43,7 a Benigànim, Guadasséquies o Ontinyent, tres municipis de la comarca de la Vall d'Albaida.

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha establit per a este dissabte el nivell roig per altes temperatures a les comarques de la Costera, la Safor, la Ribera Alta, la Canal de Navarrés i la Vall d'Albaida. A més, la província d'Alacant i l'interior nord de la de València estan en avís taronja, mentre que a Castelló s'ha establit el nivell groc.

Són unes temperatures amb què cal extremar la precaució també pel que fa al risc dels incendis forestals, perquè el nivell de preemergència és extrem a les províncies de València i Alacant i a l'interior de Castelló.

Una nit amb les mínimes disparades

Si bé la calor afluixarà un poc este dissabte amb la caiguda del sol, haurem de preparar-nos per a afrontar les temperatures altes també durant la nit, que serà tropical (més de 20 °C) a bona part del territori valencià i que, en alguns casos, arribarà fins i tot a ser tòrrida (més de 25 °C).

Dormir serà especialment complicat en vora huitanta municipis valencians, ubicats a les comarques del sud i en punts del litoral on patiran mínimes per damunt dels 25 °C i, en alguns casos, inclús per damunt dels 30 °C, temperatura amb la qual es fa quasi impossible agafar el son.

Per a poder passar estes nits de calor extrema de la millor manera possible, les veus expertes ens donen una sèrie de consells. Per exemple, dormir amb roba lleugera o sense roba, regular la temperatura ambiental de l'habitació amb ventiladors o aire condicionat, retardar l'hora d'anar al llit si no s'ha de matinar, o dormir entre set i nou hores de mitjana, però mai menys de sis.

Diumenge ens donarà una treva

Per a diumenge s'espera que les màximes baixen de manera general, especialment a les comarques del centre, i que les mínimes no experimenten grans canvis. De fet, no es preveu que cap municipi valencià supere els 38 °C i els registres més elevats durant esta jornada els tornaran a tindre els municipis de l’interior.

Durant estos episodis extrems, l’esgotament i les insolacions o colps de calor són alguns dels problemes de salut més freqüents que pot presentar la població. Per a no posar en risc la salut —especialment de gent gran o vulnerable, com els nadons—, des de la Conselleria de Sanitat recorden una sèrie de consells per a estes dates.

Les autoritats recomanen, entre altres, tancar les persianes i abaixar els tendals a les façanes exposades al sol, a més de situar-se a les zones més fresques de la casa; evitar eixir al carrer o fer exercici físic intens en les hores més caloroses del dia i, en cas d'haver de fer-ho, aplicar-se crema amb un factor de protecció elevat per tal d'evitar cremades, a més de beure aigua amb freqüència, encara que no es tinga set.

Refugis climàtics per a combatre la calor intensa

Alguns ajuntaments valencians s'han preparat per a fer front al primer episodi de calor intents de l'estiu, ja siga habilitant espais per a la població o ampliant els horaris de determinats serveis.

Per exemple, a València, a més de posar en marxa una xarxa d'espais climàtics neutres que compten amb zones lúdiques per a llegir i fer activitats infantils, han instal·lat onze fonts d'aigua potable filtrada i refrigerada a centres socials i biblioteques municipals a la disposició de la ciutadania.

A Xàtiva (Costera), el consistori habilitarà durant esta jornada el Centre Social de Joventut, Oci i Cultura com a refugi climàtic a partir de les 10:00 h i també ampliarà l'horari de les piscines municipals de les Pereres, la Murta, Annauir i la Torre d'en Lloris.

Pel que fa a Mislata (Horta Sud), l'Ajuntament ha anunciat que "durant tot l'estiu i amb l'objectiu de protegir la ciutadania de les temperatures extremes i onades de calor" qualsevol persona podrà acudir a cinc centres públics: el Centre Cultural Carmen Alborch, el centre esportiu La Fàbrica i els espais municipals sènior El Quint, El Sud i Mestre Palau.

El que queda clar és que els episodis i onades de calor de l'estiu s'han convertit en una qüestió de salut pública i, per això, les administracions estan començant a buscar maneres de fer més suportables estos dies de temperatures extremes i assegurar el benestar de la ciutadania.

També et pot interessar

stats