Les ONG valencianes exigeixen un alto el foc immediat a Ucraïna
Demanen ajuda per a continuar atenent díhuit milions de persones que necessiten assistència humanitària dins d'Ucraïna i cinc milions de refugiats en altres països europeus
Un any després de la invasió russa d'Ucraïna, la població viu amb incessants bombardejos, enmig d'un fred glacial i amb problemes de subministraments bàsics.
Els programes humanitaris continuen en marxa per a atendre els díhuit milions de persones que necessiten assistència humanitària dins d'Ucraïna i els prop de cinc milions que han buscat refugi en altres països europeus.
Amb la recrudescència dels combats, i la falta de perspectiva d'una eixida pacífica al conflicte, des de la Coordinadora Valenciana d'ONGD s'han sumat a les mobilitzacions europees que aquest cap de setmana exigiran que la Unió Europea i les Nacions Unides adopten un rol més actiu. Els demanen que assumisquen la responsabilitat d'impulsar un alto el foc immediat i el començament de negociacions de pau.
Manifestació el dissabte 25 a València
A València, a més de la Coordinadora, quasi un centenar d'entitats socials donen suport a la manifestació, que tindrà lloc el dissabte 25 de febrer a les 17:00 hores des de la plaça de l'Ajuntament fins a la delegació del govern.
Organitzacions com Càritas, Entrecultures, Farmamundi, Juan Ciudad ONG, Junts per la Vida, Musol i Proclace han desplegat els seus recursos i personal per a atendre les necessitats de la població ucraïnesa dins del país i la dels refugiats.
Altres entitats com Perifèries i Setem han impulsat o participat en espais de debat, sensibilització i denúncia per a buscar una eixida pacífica al conflicte i exigir el respecte als drets humans i, al dret al refugi.
Les ONGD continuen necessitant el suport de la ciutadania per a mantindre les operacions humanitàries. Aquest és part del treball que han fet durant aquest primer any de guerra, i el que continuen fent.
Càritas
Càritas ha atés a Ucraïna 3,9 milions de persones donant-los allotjament i equipant-los per a l'hivern, i també està treballant en els principals països d'acolliment de persones refugiades (Polònia, Romania, Moldàvia, República Txeca i Eslovàquia) amb la preparació de centres d'acolliment.
A Espanya, al llarg del 2022, han atés més de 5.378 famílies, i han destinat un pressupost de quasi 1,2 milions d'euros a aquesta tasca.
Entrecultures
Des d'Entrecultures i el soci sobre el terreny Servei Jesuïta a Refugiats, han acompanyat fins al moment 42.658 persones refugiades en sis països: Ucraïna, Hongria, Moldàvia, Polònia, Romania i Eslovàquia. En els pròxims tres anys continuaran centrats a oferir refugi, allotjament i articles de primera necessitat. A Espanya, el treball se centra en l'acompanyament i acolliment a la població ucraïnesa.
Farmamundi
Farmamundi ha centrat la seua resposta a la crisi humanitària a Ucraïna en el subministrament de medicaments i material sanitari. Fins hui, ha enviat 80 tones en 130 enviaments. També s'han centrat en el subministrament de kits higiènics, paquets nutricionals i altres estris bàsics com mantes o roba d'abric.
A més a més, han fet costat a dones desplaçades en la cerca i creació d'ocupació, i a xiquets per a reforç escolar i afavorir la seua integració educativa.
Fundació Dasyc
La Fundació Dasyc s'ha centrat en l'atenció a persones refugiades provinents d'Ucraïna a Alacant. Des d'abril imparteixen classes d'espanyol per a persones ucraïneses, amb les quals atenen en l'actualitat 30 persones, entre altres accions.
Juan Ciudad ONG
Juan Ciudad ONG i l'orde Sant Joan de Déu presta atenció domiciliària a 450 persones en situació de vulnerabilitat a Drohóbitx, a la regió de Lviv, una de les àrees afectades pels bombardejos. A més, reparteixen en la parròquia centenars de paquets amb aliments i productes d'higiene a famílies refugiades que no compten amb cap mena de suport.
Junts per la Vida
Des que va començar la invasió russa, un grup de voluntaris de Junts per la Vida es van traslladar a la zona i va ser la primera ONG de la Comunitat Valenciana que va començar a actuar a la frontera amb Polònia. Durant mesos van estar ajudant a l'evacuació, l'atenció i el trasllat de refugiats ucraïnesos, i facilitant ajuda d'emergència i humanitària a la zona.
Des de llavors, ha traslladat més de 3.200 persones a la Comunitat Valenciana, majoritàriament mares amb fills, que van ser acollides per famílies valencianes.
L'ONG valenciana durant l'últim any també ha muntat quatre allotjaments segurs a Ucraïna i Polònia, que han albergat més de 500 persones a banda i banda de la frontera.
Musol
En resposta a la invasió russa d'Ucraïna, Musol va conformar un consorci amb l'organització ucraïnesa Youth Space i en poques setmanes va aconseguir recaptar més de 60.000 euros. Al juliol, va començar a distribuir ajuda humanitària als refugis gestionats pels ajuntaments ucraïnesos. Fins a octubre del 2022, s'han beneficiat de l'ajuda al voltant de 12.000 persones.
Proclade
La Fundació Proclade ha recaptat un total de 277.717 euros destinats a les víctimes d'aquest conflicte. El suport dels germans missioners a Polònia i Ucraïna i dels grups de voluntaris ha sigut crucial per a acollir les persones refugiades i donar-los allotjament i productes bàsics. S'ha ajudat així a centenars de milers de persones.
Part de les ajudes han anat destinades també a comprar dos esterilitzadors hospitalaris i material sanitari. A més, han ajudat l'hospital infantil Borislav, a Ucraïna, amb la compra de dos generadors d'electricitat. A Polònia, s'ha ajudat amb acolliment de famílies i assistència de les persones desplaçades.
Perifèries i Setem
Des de Perifèries s'han centrat en tasques de denúncia i construcció de la pau, o s'han integrat en l'Assemblea Valenciana contra l'OTAN. Des de Setem també s'han centrat en accions de debat i sensibilització.