Open Arms demana urgentment un port segur per als 121 migrants a bord
El president del Parlament Europeu demana per carta a Juncker “ajuda d’emergència” per a les persones rescatades.
L’ONG espanyola Open Arms ha demanat urgentment un port segur on poder desembarcar els 121 migrants que porta a bord des de fa set dies, des que els va rescatar al Mediterrani quan navegaven en situació de dificultat.
La cap de missió del vaixell, Anabel Montes, ha dit en un vídeo a través de Twitter que la política “no pot estar per damunt de les persones” i per això reitera la necessitat de rebre autorització per a atracar en un port, “seguint els convenis i acords internacionals i, sobretot, fent referència a la Carta dels Drets Humans, amb especial èmfasi en el dret a la vida”.
Montes ha afirmat que, amb el pas dels dies, és més complicat explicar a les persones socorregudes per què no poden ser portades a un port segur “on la seua vida no córrega perill. Així mateix, ha apuntat que les situacions d’ansietat i nerviosisme van augmentant i ha destacat que la tripulació vol evitar arribar a una situació que no puga controlar.
Open Arms espera des de la setmana passada davant l’illa italiana de Lampedusa que li assignen un port segur per a posar fora de perill els 121 migrants rescatats al mar en dues operacions diferents. La primera va ser l’1 d’agost, quan va auxiliar 55 persones, i la segona el 2 d’agost, amb 69 més, encara que un dia després van ser evacuades tres dones per motius de salut.
El ministre de l’Interior d’Itàlia, l’ultradretà Matteo Salvini, ha acusat l’ONG d’usar els rescats al Mediterrani com a “provocació política” i ha amenaçat de confiscar el seu vaixell si accedeix a un port italià. La ciutat de València, en canvi, s’ha oferit a acollir l’embarcació i la comunitat d’Extremadura a col·laborar en l’acolliment dels immigrants.
El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha demanat per carta al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, “ajuda d’emergència” per a assistir els migrants a bord de l’Open Arms. Sassoli ha destacat que es necessita una “actuació immediata” ja que, segons diu, les persones amb menys recursos “no poden esperar”.
A més, el màxim representant de l’Europarlament ha afegit que, si no hi ha resposta, significaria que Europa “ha perdut l'ànima i el cor”.
Les autoritats espanyoles van prohibir a Open Arms reprendre la cerca activa de barques en perill i li va limitar l’activitat. El 4 de juliol la Marina Mercant li va advertir que afrontaria multes màximes de 900.000 euros si contravenia la seua instrucció.