Oposicions sense mèrits: un debat obert

L'anunci de la Generalitat de convocar les primeres oposicions sense fase de concurs en el 50% de les places oferides, on no computaran els punts de l'experiència, té partidaris i detractors

Oposicions sense mèrits

La Generalitat va anunciar fa uns dies que enguany convocarà les primeres oposicions que no tindran fase de concurs per al 50% de les places oferides i, per tant, no hi computaran els punts d'experiència per a l'accés al cos de funcionariat de l'administració valenciana. Una condició que pretén facilitar l'accés de gent jove a l'administració. Es farà en compliment de la nova llei de funció pública valenciana, després que al març es publique l'oferta pública d'ocupació (OPO) del 2022 de la Generalitat.

La mesura no es fútil perquè durant els pròxims huit anys es jubilaran més de 7.000 funcionaris, xifra que representa el 40% de la plantilla de la Generalitat. Açò ha generat controvèrsia donat que no agrada a tot el món. El debat està obert.

Angela i Joan són dos joves opositors que es podrien beneficiar d'aquestes convocatòries en què no es valora l'experiència. "Em sembla una opció molt vàlida perquè jo no he treballat mai en l'administració, no hi tinc cap punt", explica la jove. Joan, de fet, ja ha patit aquesta situació perquè va aprovar amb nota la seua oposició, però competia amb altres aspirants que tenien més punts i amb menor nota van accedir a la plaça.

Javier és funcionari i preparador d'opositors. Pensa que aquestes convocatòries beneficien tant persones opositores sense experiència com interines. "Els que estudien més no tenen el problema de competir amb gent que té molts punts i els que tenen molts punts no tenen el problema de competir amb aquesta gent que té més temps per estudiar", assegura.

El que sembla indiscutible és que la plantilla de la Generalitat viu anys de renovació. La secretaria general de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO-PV, Pilar Vera, recorda que la Comunitat Valenciana té "una taxa molt important d'envelliment de la plantilla i és molt important que incorporem gent jove, talent jove, i esta gent ve directament de les universitats i les escoles professionals".

Però no tots pensen igual sobre aquesta fórmula anunciada per la consellera de Justícia, Gabriela Bravo. "No és el moment perquè som una administració amb més d'un 40% de personal interí, amb una mitjana de 50 anys, experiència de quinze a vint anys. I evitar que aquesta experiència es mantinga en l'administració és poc menys que irresponsable", defensa Mar Auñón, presidenta del sindicat CSIF.

A més, aquesta organització sindical posa en dubte que enguany hi haja temps per a fer les convocatòries. La primera seria el nivell A1, el més alt de l'administració. De les 6.500 persones funcionàries del grup A, durant els pròxims huit anys se'n retiraran 2.383.

També et pot interessar

stats