Més de setanta organitzacions valencianes exigeixen la fi de les polítiques racistes

Aquest diumenge, Dia Internacional contra el Racisme, una concentració a València demana la derogació de la llei d'estrangeria.

Manifestants a les portes de l'Ajuntament de València

Més de setanta organitzacions valencianes s'han concentrat aquest diumenge a la plaça de l'Ajuntament de València per a exigir la fi de les polítiques racistes, coincidint amb la celebració del Dia Internacional contra el Racisme. La plataforma Crida contra el Racisme i el Feixisme s'ha sumat a les mobilitzacions a escala internacional amb una concentració per a combatre el discurs d'odi racista i xenòfob.

Les entitats han destacat que “les persones migrants i racialitzades són les principals víctimes” de les lleis dirigides contra les persones no blanques. Així, exigeixen la derogació de la llei d'estrangeria, el tancament dels centres d'internament per a estrangers i el final de les batudes racistes. També denuncien les polítiques i el tracte que es dona a les persones migrants a les fronteres europees, i la falta d'una política d'asil efectiva.

El 90% d’afrodescendents a Espanya percep més discriminació

Segons les conclusions de l’estudi Aproximació a la població africana i afrodescendent a Espanya: identitat i accés a drets, fet públic pel Ministeri d’Igualtat, nou de cada deu afrodescendents i africans creuen que ha augmentat la discriminació a l’estat espanyol en els últims anys, principalment en l’àmbit laboral i vinculada a l’habitatge. Malgrat que set de cada deu tenen la nacionalitat espanyola, només el 60% no se sent espanyol.

La investigadora i autora de l’informe, María Ángeles Cea d’Ancona, ha destacat un baix nivell de denúncies. Aquesta catedràtica de sociologia de la Universitat Complutense de Madrid explica aquest fenomen perquè les persones afectades “pensen que no serveix per a res’’.

Carta al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska

Un centenar d'entitats de tot l'Estat, entre les quals hi ha les entitats valencianes, han enviat una carta al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en la qual li demanen que adopte les mesures necessàries per a previndre i erradicar el racisme en les actuacions de les forces i cossos de seguretat de l'Estat. Com ja van sol·licitar fa tres anys al seu predecessor, Juan Ignacio Zoilo. 

En la missiva, els col·lectius firmants recorden al ministre les recomanacions de la comissió d'igualtat de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (PACE). Destaquen, entre altres mesures:

• Condemnar i prohibir de manera clara i expressa per llei l'ús de perfils racials.

• Complir les recomanacions rellevants de la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) del Consell d'Europa, en concret, la recomanació de política general número 11, sobre lluita contra el racisme i la discriminació racial en la Policia.

• Fomentar el diàleg entre les forces policials i els col·lectius minoritaris/persones racialment diverses, i crear espais per a aquest diàleg.

• Oferir formació per a tots els agents de policia sobre prevenció i lluita contra el racisme, i aplicar un enfocament interseccional.

• Establir mecanismes independents de supervisió policial i de denúncia.

• Sistematitzar l'ús de formularis d'identificació i garantir que els agents de policia puguen ser clarament identificats quan fan operacions de registre.

• Sensibilitzar i formar els membres dels cossos de Policia en una adequada gestió de les identificacions policials.

També et pot interessar

stats