Directes
Ara en la televisió
UN BALÓ PER LA LLIBERTAT

Orientadors contra l'assetjament escolar, la nova figura als centres educatius en aquest curs

L’alumnat podrà demanar ajuda o denunciar situacions d’assetjament com a testimoni

Imatge d'arxiu d'un grup d'estudiants en la porta d'un centre educatiu / À Punt NTC

Una setmana abans de començar el curs escolar a la Comunitat Valenciana, els centres educatius enceten el nou curs amb una novetat per a evitar l’assetjament escolar. S’incorpora a la plantilla la figura de l’orientador o orientadora, que facilitarà el benestar de l’alumnat i millorarà les relacions entre la direcció del centre, les famílies i els estudiants.

La decisió s’ha pres arran de vora 800 denúncies per assetjament registrades el curs passat, fetes directament per xiquetes i xiquets, segons les dades facilitades per l'Associació Valenciana contra l'Assetjament Escolar, Avalcae.

Més de la meitat d'aquestes denúncies es tractaven d’assetjament cibernètic, a través de les xarxes socials, principalment mitjançant aplicacions com ara Instagram o Whatsapp, segons ha assenyalat Francisco Sorolla, president d'Avalcae. L'anonimat que proporcionen les fan més difícils de detectar pel professorat i per les famílies de les víctimes.

Entre les principals finalitats d’aquesta nova incorporació als equips educatius està l'empoderament dels menors assetjats, perquè siguen capaços de demanar ajuda, com ha explicat a Notícies nit de la ràdio d'À Punt el comissionat de la Generalitat per a la Salut Mental, Rafael Tabarés. Una vegada detectat un cas, és fonamental donar suport a la víctima, escoltar-la i posar l'èmfasi a corregir l'actitud dels assetjadors.

De fet, Tabarés ha apostat perquè l'ensenyament incorpore, com més prompte millor, una millor educació emocional dins dels currículums, amb formació i campanyes de conscienciació entre l'alumnat. D’aquesta manera, es facilita que els menors tinguen les ferramentes adients per a denunciar qualsevol mena d'assetjament, siga com a víctimes siga com a testimonis.

Actualment, hi ha un telèfon gratuït d'atenció als casos d'assetjament i violència en centres educatius. És el 900 018 018.

També et pot interessar