Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Ornitòlegs alerten que anem encaminats cap a una primavera silenciosa

La pèrdua d'hàbitat, el soroll humà o el canvi climàtic són alguns motius pels quals cada vegada se senten menys cants d'aus al camp

Primavera silenciosa, cada vegada se senten menys cants d'aus al camp / À Punt NTC

Els experts alerten que anem encaminats cap a una primavera quasi silenciosa, ja que la pèrdua de diversitat en el cant dels ocells és cada vegada més evident. La pèrdua d'hàbitat, el soroll generat pels humans i el canvi climàtic són alguns dels motius pels quals cada vegada se senten menys cant d'aus al camp.

L’equip d’À Punt ha entrevistat Esther Sebastián, ornitòloga i investigadora a la Universitat d’Alacant, que explica que “les espècies d’aus cada volta canten coses més senzilles i, a més, hi ha menys vocalitzacions, pot ser que degut a la fragmentació de l’hàbitat que cada volta està menys connectat, o el soroll dels humans… i les aus han d’adaptar-se”. 

L'ornitòloga alacantina detecta en la investigació que ha fet a Hawaii que tres espècies han modificat el cant i ara quasi no es poden diferenciar entre si. Així, la pèrdua de so als boscos és un símptoma clar de la minva de població avícola. “Si no tenen ningú amb qui poder comunicar-se, no canten”, insisteix.

A més, les aus emprenen les diferents vocalitzacions per a demanar menjar, atraure la femella per a reproduir-se o per a alertar de depredadors. Segons l’experta, perdre el cant és perillós per a la supervivència, com el cas d’una espècie de corbs en perill d’extinció, que “ara no són capaços de relacionar la presència dels depredadors amb les vocalitzacions i així alertar als companys”, ha assenyalat.

També et pot interessar