Directes
Ara en la televisió
EMERGENTS

Óscar Zurriaga, epidemiòleg: "S'hauria de revisar el protocol que permet anar a treballar una persona amb covid"

En vista a l'explosió de casos de la setena onada, el vicepresident de la Societat Espanyola d'Epidemiologia aconsella recuperar la mascareta en entorns amb aglomeracions i escassa ventilació

Diverses persones en una oficina sense mascareta / Shutterstock

La covid-19 continua com a rerefons per tercer estiu consecutiu. Després de la treva dels últims mesos, la realitat d'una nova onada recorda que la pandèmia encara no ha acabat i així ho demostren els principals indicadors d'incidència i ingressos hospitalaris, que acumulen dues setmanes a l'alça en un context sense restriccions i que pràcticament fa gust de vella normalitat. Tenint en compte aquestes xifres, el vicepresident de la Societat Espanyola d'Epidemiologia Óscar Zurriaga ha criticat l'última actualització del protocol del Ministeri de Sanitat per a gestionar la pandèmia, que permet que les persones assistisquen al lloc de treball a pesar d'estar infectades "amb tot el que això comporta". "S'hauria de revisar, és un dels punts més febles i provoca casos cridaners que no fan cap favor per a parar la transmissió" del virus, ha opinat, en l'entrevista aquest dimarts en Les notícies del matí.

L'expert ha insistit que tot i la flexibilització dels protocols que ha portat l'anomenada gripalització de la covid, no canvien les recomanacions que cal seguir en cas de contagi: "Una persona positiva ha d'aïllar-se tant com siga possible i dur mascareta". Pel que fa a aquest element protector, vertader símbol de la pandèmia que sembla haver quedat en l'oblit per a gran part de la població des que ja no és obligatòria, Zurriaga aconsella continuar usant-lo en espais de risc, amb aglomeracions de persones o escassa ventilació. Especialment, si hi ha sospites de patir la malaltia per simptomatologia compatible. "Comprenc que estem tots molt cansats i que la gent està desitjant cremar les mascaretes, però cal tindre en compte que no són necessàries en totes les situacions i que de vegades cal mantindre una miqueta de precaució", ha apuntat.

Darrere d'una onada de casos greus sempre ve la conseqüència posterior en persones més vulnerables que poden tindre una afectació més considerable

L'epidemiòleg admet que l'actual onada, que s'ha batejat de "fantasma", perquè s'ha instal·lat de manera encoberta i silenciosa, té menys gravetat que les anteriors pel que fa a xifres de pacients crítics i morts. "Però està fent bastant soroll en el sentit que hi ha molta gent afectada", alerta, perquè la transmissió a hores d'ara és molt elevada en tot Espanya. "I darrere d'una onada de casos greus sempre ve la conseqüència posterior en persones més vulnerables que poden tindre una afectació més considerable", puntualitza.

Tot i que els nous subllinatges d'òmicron que estan darrere de l'últim repunt de casos, BA.4 i BA.5, són encara més contagioses que la variant original, la gravetat dels casos no és major. Una bona notícia que no ha de portar, en opinió de l'especialista, a l'alleujament. "Qualsevol variant ens ha de preocupar perquè significa que el virus no ha deixat d'evolucionar. Cada vegada que li donem l'oportunitat de replicar-se, li donem l'oportunitat perquè sorgisca una nova variant", ha exposat. Un brou de cultiu que no ajuda a detindre la transmissió de la covid-19, que per a Zurriaga ha de ser una de les prioritats en la lluita contra la pandèmia.

En el moment que puguem parar la transmissió, estaríem en una situació meravellosa

Encara que la situació actual no és comparable a la d'ara fa un any, l'expert no tanca la porta al fet que es puguen reintroduir algunes restriccions sanitàries, puntuals i en entorns concrets, si és necessari. Les esperances, en tot cas, estan posades en l'obtenció d'una vacuna que siga autènticament esterilitzant i que acoste la societat al final de la pandèmia. "En el moment que puguem parar la transmissió, estaríem en una situació meravellosa", ha assenyalat.

També et pot interessar