Pa i Roses, roba amb valors confeccionada a Xàtiva i Canals
El projecte cooperatiu té com a objectiu la producció tèxtil justa i local, amb un component pedagògic per a treballar amb gent en risc d'exclusió social
"Pa i roses" és el lema històricament conegut durant les revoltes liderades per les dones en la indústria tèxtil. També és el nom que han triat Misscomadres i Ubeefe (Cendra gràfica Coop.V), per al seu projecte de moda respectuosa amb el medi ambient, sostenible i de caràcter social.
La idea va sorgir durant el confinament, quan Misscomadres, il·lustradores granadines amb un enfocament feminista, es posaren en contacte amb la marca de Xàtiva, Ubeefe, per a cooperar en una nova firma de roba. Una ideologia i ètica de treball pareguda és el que les va portar a treballar juntes.
Entre les principals finalitats de Pa i Roses es troba la producció local dins de les possibilitats actuals. Per això, la roba que confeccionen, a banda de ser una col·laboració entre les empreses de Granada i Xàtiva pel que fa al disseny i la serigrafia, també inclou el cultiu de cotó a Sevilla, el filat, el teixit i l'acabat en diverses localitats de Catalunya i part de la confecció a Canals.
Com a reivindicació per a visibilitzar tot el que hi ha darrere de la fabricació d’una peça de roba, el projecte també té com a objectiu mostrar de forma pedagògica els costos, beneficis i la traçabilitat del procés de producció.
Tallers de reciclatge i costura a Xàtiva
Part de Pa i Roses també se centrarà a iniciar el fons social cooperatiu per a crear un taller de reciclatge i de costura a Xàtiva, dirigit a persones amb risc d'exclusió social.
Amb aquesta iniciativa, el que busquen és donar accés a un treball digne a col·lectius vulnerables, fomentar l'ofici i crear vincles amb la comunitat i altres entitats socials. En aquesta iniciativa també col·laboren altres associacions valencianes com Som Llar, Desestigma i La Consolació.
Cofinançament per a tirar avant el projecte
Aquesta campanya es troba actualment en procés de cofinançament en Goteo. Les persones que hi col·laboren podran rebre recompenses com bosses de tela i camisetes, depenent de la quantitat que aporten a aquest projecte que té com a prioritat donar suport a l'economia local.