Pa amb menys sal: la nova recepta obligatòria i més saludable
La mesura implica també que el producte adopta un tipus d'IVA reduït per ser considerat més saludable i incentivar-ne el consum
Aquest divendres ha entrat en vigor la llei que obliga els fabricants de pa a reduir els continguts màxims de sal per a oferir a les persones consumidores un producte més saludable. La norma estableix que el contingut màxim de sal permés siga de 13,1 o 16,6 grams de sal per kilogram de pa, una xifra que dependrà de la forma d'analitzar el producte.
La llei es va aprovar l'abril del 2019 i va entrar en vigència l'u de juliol del mateix any, però la mesura específica dels continguts de sal ha entrat en vigor més tard per a donar-li al sector un temps d'adaptació.
Aquesta actualització normativa l'havia demanada part del sector productor i va suposar un precedent legal en matèria de regulació de requisits de qualitat dels aliments. Per primera vegada a Espanya s'introduïa una mesura de fiscalitat positiva que buscava incentivar el consum, amb un tipus d'IVA reduït per als productes considerats més saludables, com poden ser els integrals o els baixos en sal.
Prèviament a l'aprovació d'aquesta norma, el sector forner feia anys que abordava de manera voluntària la reducció dels continguts de sal en els seus productes, convençuts de la necessitat de fer-los més saludables. La norma la van pactar el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i l'Associació Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició.