Pacients valencians reben la primera vacuna experimental contra el càncer de pulmó

Esta investigació clínica mundial pretén esbrinar si és segur i eficaç reforçar amb una vacuna l'actual teràpia contra el càncer de pulmó de cèl·lules no xicotetes

El càncer de pulmó de cèl·lules no xicotetes és la principal causa de mortalitat per càncer en el món
El càncer de pulmó de cèl·lules no xicotetes és la principal causa de mortalitat per càncer en el món / À Punt NTC

L'Hospital La Fe de València i el Provincial de Castelló han administrat una vacuna que s'està provant a escala internacional contra el càncer de pulmó de cèl·lules no xicotetes, és a dir, el tumor de pulmó més freqüent i principal causa de mortalitat per càncer en el món.

La vacuna que està en estudi és la BNT116 i la finalitat de la investigació és esbrinar si la combinació de dos tipus d'immunoteràpia és segura i més efectiva que l'ús exclusiu de cemiplimab, que és la base de la teràpia actual.

Esta vacuna “no és per a previndre la malaltia, sinó que és terapèutica i intenta enfortir la resposta immune del pacient, amb la finalitat que el seu sistema immunitari ataque les cèl·lules tumorals i aconseguisca respostes duradores i menor toxicitat en preservar les cèl·lules sanes”, a diferència de la quimioteràpia, explica Óscar Juan, l'oncòleg i investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe.

El cap servei d'Oncologia Mèdica a l'Hospital Provincial de Castelló, Alfredo Sánchez, ha afegit que “a la ja coneguda alta probabilitat de benefici dels pacients, se suma en este assaig l'administració de la vacuna BNT116” que, en combinació amb el cemiplimab, “pot augmentar les opcions de resposta i prolongació de supervivència en un subgrup de pacients amb càncer de pulmó avançat”.

Un assaig dirigit a estadis avançats i precoços 

A banda de la Comunitat Valenciana, a la resta de l’estat espanyol hi ha oberts processos per a seleccionar pacients a Barcelona, Madrid, Màlaga i Pamplona. A casa nostra els organitzen La Fe i l'IVO de València i el Consorci Hospitalari Provincial de Castelló.

Per a participar en la investigació, el pacient ha de complir uns requisits molt específics definits en l'assaig clínic, però, a diferència d'altres estudis, en este s'explora l'eficàcia del tractament en diferents escenaris: des de la malaltia avançada (quan el càncer s'ha disseminat fora del pulmó) a altres estadis més precoços on la possibilitat de curació és major.

En total, es preveu reclutar a tot el món un centenar de persones amb esta mena de càncer de pulmó que rebran el BNT116 mitjançant injecció intravenosa i el cemiplimab, amb infusió intravenosa cada tres setmanes.

El primer pacient de La Fe va ser tractat el novembre del 2023, i diversos pacients més han rebut la vacuna des de llavors. La investigació està previst que s'allargue fins al 2027.

La investigació la promou l'empresa farmacèutica Regeneron amb la col·laboració de BioNTech i es desenvolupa en 55 centres de Geòrgia, Alemanya, República de Corea, Taiwan, Turquia, els Estats Units i Espanya.

També et pot interessar

stats