Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

La paella emprén la carrera cap al BIC

Cultura inicia el procés per a protegir la dimensió social, històrica i vertebradora del territori que té aquest plat com a bé d’interés cultural, més enllà dels valors gastronòmics.

Una paella, amb pollastre, conill i verdures, acabada de fer

A banda de ser un icònic plat gastronòmic, envoltat d’un polèmic debat sobre els seus ingredients, i de ser un atractiu turístic al qual pocs turistes es resisteixen, de comptar amb un emoji en el whatsapp, la paella té per als valencians una dimensió social. Anar de paella no sols implica assaborir un plat: suposa fer reunions amb familiars o amics, implica participar de la preparació i, fins i tot en ocasions, menjar del mateix recipient a taula. 

Per aquesta raó, la Generalitat ha iniciat la declaració de bé d’interés cultural (BIC) de la dimensió social d’aquest plat tradicional o, el que en termes de la Comissió Tècnica per a l’Estudi i Inventari del Patrimoni Immaterial de la Generalitat és el “fenòmen integrador” d’aquest plat. 

Petició institucional i de la restauració

A petició de diversos ajuntaments, diputacions, universitats, entitats culturals, restauradors i prestigiosos cuiners, aquest òrgan ha aprovat incoar la declaració de BIC de “la paella valenciana, l’art d’unir i compartir” pels seus valors intangibles. 

Aquesta comissió considera la paella “un plat tradicional i contemporani i, al mateix temps, construeix un fenòmen integrador i posseeix un caràcter representatiu de la societat valenciana”. 

La Comissió Tècnica per a l’Estudi i Inventari del Patrimoni Immaterial de la Generalitat creu que la paella “té un caràcter representatiu de la societat valenciana”, com indica la Conselleria de Cultura. 

Símbol identitari, transmés "de generació en generació"

El pes històric ha sigut una altra de les qüestions que ha tingut en compte la comissió que valora els elements culturals immaterials mereixedors de protecció. “La paella és un símbol identitari del territori valencià. Ha perdurat al llarg dels anys, transmetent-se de generació en generació, cosa que ha permés que en l’actualitat es continue mantenint l’essència dels nostres costums, pràctiques i rituals en l’art de la preparació d’aquest plat”, apunten. 

Per als experts que constitueixen aquest òrgan de Cultura, la paella també és un element “clau” per a vertebrar el nostre territori i, en aquest sentit, argumenten que “les diverses possibilitats que ofereix la seua elaboració, juntament amb la seua rellevància com a icona cultural al territori espanyol, converteixen aquest plat en un bé únic no només del patrimoni cultural valencià, sinó també a escala internacional”. 

Les reunions que sempre acompanyen aquest plat tradicional, que poques vegades es guisa per a només un comensal, han convertit la paella en “fenòmen social”. En Cultura recorden que “un simple dinar familiar de diumenge o un multitudinari concurs d’arrossos” es converteixen en “un espai idoni on posar en valor l’hospitalitat, el bon veïnatge, el diàleg intercultural i el respecte que caracteritza la nostra terra”.

Repercussió internacional

Per totes aquestes raons, la comissió de valoració estima que la paella és “un bé molt preat, amb una tradició historicocultural de gran importància en tots els àmbits, siga local, regional, nacional o internacional”.

Els mètodes de cultiu dels ingredients d’aquest plat, els instruments artesans que s’utilitzen per a guisar-la i l’àmplia tradició històrica que comporta fan de la paella “un bé exclusiu, mereixedor d’una distinció que contribuïsca a mantindre i preservar la nostra diversitat cultural davant del creixent fenomen globalitzador”, conclouen.

També et pot interessar