“Ni pagues, ni calles”: la campanya de València contra l’explotació sexual

Mabel Lozano, guanyadora d’un Goya per un curtmetratge sobre la trata, participarà en l’acte amb experts en explotació sexual

El PSOE proposa sancions econòmiques per als clients de la prostitució
Imatge d'arxiu d'un centre de prostitució / À Punt NTC

L’Ajuntament de València commemora aquest dilluns el Dia Internacional Contra l'explotació Sexual i el Tràfic de dones, xiquetes i xiquets baix el lema “Ni pagues, ni calles”. 

En l’elaboració de la campanya han col·laborat diverses entitats que formen part de la Coordinadora per a la inclusió de l’Ajuntament, formada en 2016 i integrada per associacions que treballen de manera directa amb dones en aquestes situacions de violència. La regidoria d’Igualtat del municipi ha organitzat una jornada per conèixer de prop la seua realitat a través d'especialistes en la matèria.

Durant l’acte, que tindrà lloc al saló d’actes del complex cultural La Petxina, participarà Mabel Lozano, guanyadora d’un Goya a millor curtmetratge en 2021 per “Biografia del Cadaver de una Mujer” que conta la història d’una víctima de tràfic assassinada davant del seu fill menor. Es projectarà el curt de la directora i després es farà un debat, on també es coneixerà de prop el programa d'intervenció de Creu Roja València. 

Més del 80% de les prop de 100.000 dones prostituïdes a Espanya són víctimes del delicte de tràfic de persones, segons dades del Ministeri de l'Interior. Des del Fòrum Valencià per l'Abolició de la Prostitució, un grup de treball adscrit a la Conselleria de Justícia, van presentar una proposició no de llei sobre explotació sexual el passat més d'octubre de 2020. Recentment, s'han concentrat davant les Corts per a reclamar al govern del Botànic el compliment d'aquestes mesures.

Una lluita amb més de 100 anys

Aquesta data es va instaurar durant la Conferència Mundial de la Coalició Contra el Tràfic de Persones, en coordinació amb la Conferència de Dones que va tindre lloc en Dhaka, Bangladesh, al gener de 1999. La fita conmemora la primera norma legal al món contra la prostitució infantil, que es va establir el 23 de septiembre de 1913 en Argentina.

El Ministeri d’Igualtat descriu el tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual com “una profunda violació dels drets humans, que utilitza a les persones, principalment dones i xiquetes, com a simples mercaderies, coartant la seua llibertat i atacant la seua dignitat”. L’institució demana visibilitzar-la i prendre consciència de la seua existència, ja que “el rebuig de la societat davant el consum de persones és fonamental per a la seua erradicació”.

També et pot interessar

stats