Paisatge, país i llengua es donen la mà per a recordar Enric Valor
Unes 70 persones participen en la pujada a l'Alt de Guisop en el 107 aniversari del naixement de l'escriptor de Castalla, Enric Valor.
A trenc d'alba, i com a homenatge a l'escriptor valencià Enric Valor en el dia del seu naixement, unes 70 persones coneixedores i admiradores de Valor han participat en l'ascens a l'alt de Guisop.
El 22 d'agost de 1911, fa ara 107 anys, va nàixer a Castalla l'escriptor Enric Valor. Com a homenatge, a trenc d'alba, unes 70 persones coneixedores i admiradores de l’autor han participat en l’ascens a l'alt de Guisop, a la serra del Maigmó, entre Petrer, Tibi i Agost. És la huitena volta que s'organitza aquesta activitat tan entranyable que pretén destacar la rellevància de Valor i unir paisatge, cultura, llengua i civilitat.
La ruta senderista comença a les sis del matí des del portell de Catí. Els participants que fan la pujada, curta però exigent, van proveïts de llanterna, calcer adequat, roba d'abric lleugera, barret, esmorzar i, com no, textos del mestre Valor. En arribar al cim de la muntanya, i coincidint amb el naixement d'un nou dia, es lligen fragments de l'escriptor castallut, sona la dolçaina -s'ha escoltat la muixeranga enmig de muntanyes encisadores- i s'ha fet un brindis per Valor.
L'elecció de l'espai no és casual. L'alt de Guisop, fet matèria literària com l'alt dels Eriçons en l'obra Temps de batuda, era un indret estimat i sovintejat per Enric Valor mateix, que va escriure: "La mar es veia com una franja blava i remota que s'omplia d'or fos i de plata bellugadissa per davall del punt on s'aixecava el sol". L'alt del Guisop simbolitza, segons els organitzadors, "l'epicentre enlairat del món real, literari i màgic del mestre i escriptor on es fonen país, paisatge i paisanatge al caliu de la llengua estimada".
Enric Valor, que va morir el 13 de gener de 2000, amb 88 anys, va viure sempre compromés amb la seua terra, la cultura i la llengua valenciana. La seua aportació va des de la gramàtica, ja que va ser un dels principals promotors de la normalització del valencià i va realitzar un dels treballs més importants de recuperació de la lexicografia valenciana, fins a la recopilació literària de les Rondalles valencianes, una de les obres més conegudes i estimades.
La pujada, l'organitza el Centre Cultural Castallut i s'hi sumen com a entitats col·laboradores El Tempir d'Elx, El Teix d'Ibi, La Cívica d'Alacant, la Coordinadora de l'Alcoià i el Comtat pel Valencià, Terres del Vinalopó, la Càtedra Enric Valor de la Universitat d'Alacant i el col·lectiu Gent de Valor.