El Palau torna a mans de la Generalitat 316 anys després

El cap del Consell i el president de la Diputació segellen la cessió, que posa fi al procés administratiu iniciat el 1983. Des d’aleshores la Generalitat en tenia l’ús, però no la propietat

El president de la Generalitat i el de la Diputació de València en l'acte en què s'ha fet la cessió del Palau de la Generalitat
El president de la Generalitat i el de la Diputació de València en l'acte en què s'ha fet la cessió del Palau de la Generalitat / À Punt NTC

El Palau de la Generalitat ja és, de nou i 316 anys després, d’aquesta institució. El cap del Consell, Ximo Puig, i el president de la Diputació de València, titular fins ara de l’immoble, han segellat amb un acte carregat de simbolisme el retorn de la titularitat d’aquest edifici a la Generalitat, legítima propietària fins que el 1707, arran de la desfeta d’Almansa, el rei va requisar al poble valencià.

Tot i que des de principi del 1983 la Generalitat tenia l’ús de l’immoble, no ha sigut fins a aquest dimarts quan ha conclòs un llarg procés administratiu en què la Generalitat acceptava la donació d’aquest antic palau gòtic per part de la Diputació de València.

Els responsables de les dues institucions han coincidit en assenyalar que el de hui era un dia “històric”. Ximo Puig, en la seua intervenció en el Saló de Corts, ha remarcat que la recepció d’aquest emblemàtic edifici era “un acte de justícia per als valencians”, que a més completava “un llarg procés per a la normalitat administrativa” que es va iniciar amb l’aprovació de l’Estatut i la recuperació de l’autogovern.

El president de la corporació provincial, per la seua banda, també apuntava a la fita històrica que suposava l’acte de hui en què “l’edifici que presideix l’autogovern valencià” ha tornat a mans de la Generalitat.

Toni Gaspar ha qualificat de “necessari” el tancament de l’expedient de hui i que es va iniciar el 13 de juliol del 1983 quan la Diputació de València va cedir el ple domini de l’edifici a la Generalitat pocs mesos després que s’aprovara l’Estatut.

El cap del Consell ha apostat per "recordar" la batalla d’Almansa, “no amb desesperança, sinó per a valorar tot el que ha costat aconseguir la democràcia, l'autogovern”.

Per això, ha agraït "el llarg viatge dels demòcrates que en la transició van prendre partit, els que van ser represaliats a Alaquàs i els primers representants democràtics". "Ens han conduït fins ací, fins a aquest Palau que des de 1983 és democràtic i decent", detallava Ximo Puig. 

També et pot interessar

stats