La pandèmia accelera la venda en línia de falsificacions
Més del 50% dels productes falsificats confiscats a les fronteres de la Unió Europea procedeixen del comerç electrònic i la Xina és el principal productor d'origen
La pandèmia va accelerar el comerç en línia en tot el món. Una tendència que està tenint un afegit: també va estimular la venda de productes falsificats. Un estudi de l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (Euipo) i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) reflecteix que durant la pandèmia, a més d'augmentar les oportunitats per a la difusió de les falsificacions, s'ha produït un enorme canvi cap a la ciberdelinqüència, i els delinqüents s'han aprofitat de les persones que treballen des de casa i que compten amb una infraestructura menys segura per a cometre diversos tipus de fraus electrònics.
Entre els fraus s'inclouen estafes directes en les quals el consumidor paga per un producte però mai rep res, intents de robatori d'identitat, suplantació d'identitat o frau d'inversió en criptomonedes, entre altres. Pel que fa al comerç electrònic, l'estudi remarca que més del 50% dels productes falsificats confiscats a les fronteres de la Unió Europea procedeixen de les operacions en línia. En general, l'anàlisi confirma que el comerç en línia fomenta el comerç de productes falsificats.
Però, d'on venen aquests productes falsificats? Doncs, principalment de la Xina, amb més del 75% de les confiscacions de productes falsificats. Darrere del gegant asiàtic se situa Hong Kong, amb un 5,7%, Turquia, amb un 5,6%, i Singapur, amb un 3,3%. La Xina també és el país de procedència que fabrica els productes falsificats adquirits en línia de més valor.
L'ús del comerç electrònic varia en funció de la mena de productes falsificats. Els articles de perfumeria i cosmètica (75,3%), els productes farmacèutics (71,9%) i les ulleres de sol (71,3%) són els productes que més s'intercepten relacionatas amb la compra en línia.