Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

La pandèmia apuntala els llaços afectius dels espanyols

Un estudi del CIS sobre les relacions afectives durant la Covid evidencia que la família i els amics continuen sent els pilars en l'àmbit emocional

Un grup de joves pel carrer / À Punt NTC

La família i els amics han sigut, tradicionalment, els pilars de la societat espanyola. Un pilar que contrasta amb la realitat d'altres països occidentals, on les relacions familiars són menys estretes. Una enquesta del CIS sobre els llaços afectius durant la pandèmia demostra la solidesa d'aquests pilars. La parella, la família i els amics han sigut el principal motiu de satisfacció i el matalàs al qual recórrer en cas de necessitat, abans i durant la Covid. La mostra evidencia també que internet ha canviat moltes coses, però d'altres continuen inalterables. Entre les dades que aporta, la mostra indica que la xifra de ciutadans que afirma que la Covid ha perjudicat la seua vida sexual dobla la dels que afirmen que l'ha millorada o potenciada.

L'anàlisi, titulat Enquesta sobre relacions socials i afectives en temps de pandèmia de la Covid-19, es va fer entre maig i juny de 2021 a partir de 2.972 entrevistes aleatòries a ciutadans en 1.084 municipis de 50 províncies. Els espanyols preguntats mostren una elevada satisfacció sobre les seues relacions de parella (8,8 sobre 10 punts), sobre la família (8,7) i sobre els amics (8,3). Tampoc tenen dubtes al respondre que en cas de necessitat els familiars i els amics serien els que els ajudarien, a distància de veïns i companys de faena. Una de les preguntes de l'enquesta es refereix a l'estat general de felicitat dels ciutadans. En una escala de l'1 (infeliç) al 10 (completament feliç), el percentatge més alt (31,5%) de respostes se situa en el 8.

L'enquesta, igualment, dedica un espai destacat a internet i a les relacions virtuals, que prengueren especial protagonisme durant la pandèmia per culpa del confinament domiciliari i de les restriccions de mobilitat en determinats moments. Així, les preguntes relacionades amb l'objectiu de l'ús d'internet mostren que els ciutadans valoren especialmente que aquesta ferramenta els permet estar més prop de familiars que viuen lluny. També destaca l'opinió que internet contribueix a l'aïllament. La mostra reflecteix clarament que els espanyols, tot i l'ús, valoren més el cara a cara que les relaciones cibernètiques. Tot i això, segons la mostra hi ha un percentatge destacat (45,9%) d'espanyols que considera "molt positiu" l'ús d'internet per a conéixer gent.

També et pot interessar