La pandèmia dispara més d’un 32% les peticions d’ajuda de menors amb problemes de salut mental

Les autolesions o els intents de suïcidi han pujat un 18% en l'última dècada segons els professionals d’Anar

Les idees suïcides o les autolesions van estar darrere de més de 7.700 peticions d’ajuda a la fundació Anar
Les idees suïcides o les autolesions van estar darrere de més de 7.700 peticions d’ajuda a la fundació Anar

La Fundació Anar, que treballa pels drets dels menors, va rebre més de 17.000 peticions d’ajuda des de la Comunitat Valenciana durant el 2021. Aquesta xifra creix fins a les 251.118 en el conjunt d’Espanya. La violència continua sent el principal motiu de consulta, de fet els casos greus han repuntat un 32,5% respecte a l’any anterior, però aquesta fundació alerta dels problemes psicològics que està causant la pandèmia entre els més joves.  

En aquest sentit, apunten cap a “l’alarmant” creixement de les peticions relacionades amb la salut mental, que s’han disparat un 32,5% entre els xiquets i adolescents que han recorregut a Anar.

Les idees suïcides, els intents per a llevar-se la vida o les autolesions van estar darrere de 7.700 peticions d’ajuda a Anar, el que representa un increment que supera el 18% en l'última dècada, segons han advertit des d’aquesta entitat.

Els professionals que treballen en la fundació han alçat la veu d’alarma respecte a les autolesions, que han passat d’estar relacionades amb 57 dels casos que van atendre el 2009, als 3.200 durant l’any passat.

La pandèmia està darrere de moltes de les assistències que ha fet la fundació Anar al llarg de l’any passat.

De fet, Benjamín Ballesteros, director de programes d’aquesta fundació i psicòleg, atribueix a la soledat, a les noves formes de comunicació i les tecnologies, així com a la falta de referents emocionals, entre altres causes, aquest increment que ha fet augmentar “la frustració, la desmotivació, la incertesa, el malestar i, a vegades, la desesperança” entre els menors que els sol·liciten ajuda.

Preocupa també la violència. No sols perquè continua sent la principal causa de consulta, i que ha pujat un 36% respecte a l’any passat, sinó perquè ha crescut “la gravetat, la urgència, la duració i la freqüència” d’aquests casos, com apunten des d’Anar. 

També et pot interessar

stats