La pandèmia dispara les sol·licituds per a estudiar Medicina i Infermeria
L'actuació del personal sanitari en primera línia remou consciències entre la població més jove: "M'ha inspirat veure com han tingut la capacitat d'ajudar perquè tot millore", conta Inés, futura metgessa
El coronavirus està deixant empremta en tots els àmbits. Un dels efectes col·laterals de la crisi sanitària és que s'ha disparat la demanda de carreres universitàries vinculades amb la salut. Medicina i Infermeria encapçalen enguany el rànquing dels graus més sol·licitats a la Comunitat Valenciana, amb quasi 10.000 peticions conjuntament per a ingressar en aquestes rames d'estudi, fet que ha augmentat les notes de tall.
L'actuació del personal sanitari, la primera trinxera davant del virus des que va esclatar la pandèmia, ha remogut consciències entre la població adolescent, que ara ha de decidir quin serà el seu camí professional. És el cas d'Inés Cairol, una de les 6.000 persones que ha demanat estudiar Medicina en les universitats valencianes l'any que ve i que veurà complit el seu somni.
Aquesta jove valenciana sempre ha sabut que volia ser metgessa i, a pesar de l'elevada nota que requereix la carrera -un 13,4 a la Universitat de València (UV)-, qualsevol dubte al voltant de la seua vocació ha quedat esborrada amb les imatges dels professionals de la salut al peu del canó: "En un moment com aquest, tindre la capacitat d'ajudar les persones perquè tot millore és una cosa que m'ha inspirat", ha contat la jove a À Punt.
Infermeria, en segon lloc, ha rebut vora 3.400 sol·licituds. És un augment de demanda que ha sorprés fins i tot el personal docent d'aquestes carreres, que veu l'alumnat amb faena abans d'acabar els estudis. Un factor que explica la ràpida eixida al mercat laboral és el "cansament" que denoten els professionals del sector, que han estat lluitant contra la pandèmia en horaris "maratonians", apunta Antonio Merelles, degà de la Facultat d'Infermeria de la UV.
Per darrere de les carreres sanitàries, Mestre/a en Educació Primària i Psicologia completen el pòdium de les més sol·licitades per a l'alumnat valencià, especialment entre el públic femení. De fet, les peticions de dones per aquests quatre graus dupliquen la dels homes, una evidència més de l'alt grau de feminització que hi ha encara hui en aquestes professions.
En total, les universitats públiques valencianes han adjudicat 25.698 places de les places oferides per al curs 2021-22, segons els resultats de la preinscripció universitària publicats el passat divendres.