La pandèmia i l'aïllament augmenten el risc de patir depressió hivernal

Aquesta malaltia afecta entre el 4% i el 8% de la població mundial cada any.

Una dona amb expressió trista al costat d'un arbre de Nadal
Una dona amb expressió trista al costat d'un arbre de Nadal

La reducció d'hores d'exposició a la llum solar pot fer baixar els nivells d'alguns transmissors cerebrals com la serotonina i la melatonina, responsables de la regulació de l'estat d'ànim, dels cicles de somni-vigília o de l'apetit. Quan els dies comencen a fer-se més curts poden aparéixer sentiments depressius, cansament, tristesa, augment de l'apetit, irritabilitat, mal humor i dificultat per a concentrar-se, símptomes de la depressió hivernal.

Enguany, l'aïllament social i la incertesa enfront de la pandèmia podrien elevar el percentatge de persones afectades per aquesta malaltia. El psiquiatre David Szydlo Kon assegura que la limitació de la interacció social, l'absència de rutines diàries, la inestabilitat laboral, l'estrés, la situació política i la falta de trobades amb les persones estimades "ha predisposat la gent a l'ansietat i la depressió".

Szydlo Kon, expert en aquesta patologia, explica que la depressió hivernal, també coneguda com a desordre afectiu estacional, afecta entre el 4% i el 8% de la població mundial cada any. La malaltia es diagnostica després de passar dos anys seguits amb períodes depressius associats al canvi estacional, pot afectar tots els grups d'edat, i es presenta més sovint en dones que en homes.

La psicòloga Doris Soberanis considera que el factor econòmic aguditzarà encara més la depressió en les persones i adverteix que la por als contagis, la incertesa laboral i econòmica són factors que incrementaran l'estrés individual i familiar.

Com podem evitar la depressió hivernal?

Per a reduir els riscos de patir aquesta malaltia, les veus expertes recomanen mantindre el contacte amb les persones estimades, organitzar rutines personals, no consumir notícies en excés, fer exercici i buscar moments de relaxació. El doctor Szydlo Kon afirma que és important acudir a un especialista, ja que la depressió hivernal és una malaltia que pot tractar-se i, per tant, "és possible passar aquestes dates bé i, sobretot, veure que hi ha llum al final del túnel".

També et pot interessar

stats