Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

La pandèmia també contamina: tones de fem que posen en perill les persones i el planeta

L'OMS publica un informe per a intentar posar xifres a l'impacte mediambiental i de salut que implica la mala gestió de les deixalles sanitàries

Les mascaretes d'un sol ús són un dels elements més comuns de la pandèmia a escala mundial

L'Organització Mundial de la Salut ha publicat un informe amb què alerta d'un mal col·lateral de la pandèmia: la producció de milions de tones de deixalles sanitàries i el seu impacte negatiu en la salut i en el medi ambient.

Els guants, les mascaretes, les bates d'un sol ús, els vials de les vacunes, les agulles i els tests ha estat molt present en les nostres vides en els últims dos anys i han suposat una quantitat de residus que molts centres sanitaris no tenen la capacitat de gestionar adequadament. Això, adverteix l'OMS, suposa un perill potencial per al personal sanitari i les comunitats al voltant.

La quantitat total de fem pandèmic és difícil de calcular. L'OMS recorda que només l'enviament de les Nacions Unides cap als països més necessitats han representat en tot aquest període vora 87.000 tones d'equips de protecció humanitària, un volum que pràcticament tot s'ha convertit en rebuig sense possibilitat de reciclatge. A més, aquesta xifra tan sols inclou l'equipament de les iniciatives humanitàries de l'ONU, per la qual cosa és només una mostra del que ha pogut arribar a significar l'ús de mascaretes i altres elements protectors a escala mundial. Per exemple, l'informe també tracta el volum de deixalles generades per les campanyes de vacunació, el qual estima que ha suposat més de 143 milions de tones addicionals de residus.

Impacte mediambiental, sí, perill sanitari, també

Però el problema de tot això no és només l'impacte mediambiental. Ruth Stringer, coordinadora de ciència i polítiques de l'ONG Salut sense Dany ho explica així: "Davant la covid-19, la gestió dels residus de l'atenció sanitària és més important que mai per a protegir les comunitats, el personal sanitari i el planeta". El tractament inadequat de les deixalles exposa el personal sanitari a infeccions, cremades o ferides, mentre que a les comunitats més pròximes als llocs on a vegades són depositats, soterrats o incinerats poden contaminar l'aire, l'aigua o generar plagues, segons alerta l'OMS.

Així, l'organització mundial avisa que el 30% de les instal·lacions sanitàries no estan equipades per a gestionar els residus que generen, un percentatge que es duplica en el cas dels països menys desenvolupats. Aquesta situació, a més, no ha fet més que empitjorar per l'impacte que ha suposat l'explosió de la pandèmia. "La covid-19 obliga el món a reflexionar sobre les carències i aspectes més oblidats dels sistemes de gestió de residus", assenyala la directora de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Salut de l'OMS, María Neira.

Canvi climàtic

També et pot interessar