Directes
Ara en la televisió
SOM COOP

Espais naturals amb restriccions d'aforament aquest estiu

Des d'aquest dilluns i fins a final d'agost, l'accés en vehicle a la Serra d'Irta estarà restringit

Vistes a la mar des de la Serra d'Irta / À Punt NTC

Els mesos d'estiu, fins i tot als espais naturals més verges i recòndits de la Comunitat Valenciana podem trobar-nos enmig d'una aglomeració, especialment si aquests espais permeten submergir-nos en aigües cristal·lines. Per això, tot i que hem deixat enrere bona part de les mesures covid, la popularitat de certs paratges ha fet necessari establir restriccions per tal de protegir reserves naturals, tolls i cales de l'allau de visitants.

L'últim espai a establir una protecció especial per a l'època estival ha sigut el parc natural de la Serra d'Irta, que ha començat a restringir l'accés de vehicles aquest dilluns. Dels 22 parcs naturals de la Comunitat Valenciana, l'afluència i singularitat de quatre d'ells han requerit establir-hi restriccions a l'accés. A la serra litoral verge del Baix Maestrat se sumen els parcs naturals del Penyal d'Ifac, el del Montgó —concretament, l'accés a la Cova Tallada— i el de les Illes Columbretes. Les cites prèvies per a visitar aquests paratges es poden tramitar telemàticament en el web de la Generalitat Valenciana.

La Serra d'Irta (Baix Maestrat)

Serra d'Irta / arxiu

Unes barreres impedeixen des d'aquest dilluns el pas des dels dos accessos d'Alcossebre i Peníscola a cotxes, motos o qualsevol vehicle de motor al parc natural de la Serra d'Irta, considerada l'última serra litoral verge del Mediterrani occidental. Un espai d'aparcament amb 85 places permet els visitants estacionar el vehicle i visitar el paratge a peu. És una mesura inèdita en la zona consensuada entre els tres municipis entre els quals s'enclava el parc —Peníscola, Santa Magdalena de Polpís i Alcossebre— i la Generalitat per tal de preservar aquest espai únic per la biodiversitat terrestre i marina que presenta, de les més de 250.000 persones que el visiten cada any.

Qui estiga interessat a arribar a l'accés del parc natural en vehicle des d'aquest dilluns fins al dia 31 d'agost haurà de telefonar el dia d'abans al número 964 336 790 per a reservar una plaça d'aparcament indicant el número de matrícula i el punt per on es pensa accedir-hi.

El Montgó (Marina Alta)

Cova Tallada / arxiu

La popularitat que ha adquirit en xarxes socials en els últims anys la Cova Tallada, situada al parc natural del Montgó, l'ha convertida en un dels paratges més cobejats pels turistes a les nostres costes. Es calcula que abans d'establir restriccions a l'accés, fins a 400 persones passaven per aquest enclavament cada dia, tant per mar —sobretot amb caiacs— com per la ruta senderista per terra, però un estudi de capacitat de càrrega va revelar que només hi hauria d'haver 71 persones de manera simultània.

Per aquesta raó, la Generalitat ha restringit l'accés a aquesta part del parc natural des del 15 de juliol fins al 15 d'octubre. Les reserves es poden fer de manera telemàtica —ací pots veure les instruccions del tràmit— amb deu dies d'antelació, i l'estada màxima en la cova serà d'una hora i trenta minuts. Els sol·licitants hauran de portar l'autorització i el DNI en el moment de la visita.

Les Illes Columbretes

Les illes Columbretes, una de les zones volcàniques de la Comunitat Valenciana

El parc natural que componen les quatre illes, els illots i les 5.493 hectàrees de zona submergida al seu al voltant són un espai únic de la Comunitat Valenciana per la seua naturalesa verge, aïllada de grans poblacions. Per a mantindre-les en aquest bon estat, la Generalitat Valenciana estableix certes restriccions a l'accés de visitants, entre elles, la reserva prèvia.

L'única illa visitable de l'arxipèlag és la illa Grossa, i en cap cas es pot fer ús de l'àncora. Es pot visitar amb una embarcació pròpia, previ contacte amb el servei de vigilància del parc. No es podrà pernoctar en terra, però sí que és possible fer-ho en una embarcació amarrada en les boies, prèvia confirmació pel personal de la reserva marina, i tenint en compte que hi ha una ordre de prioritat de l'ús establit en la normativa. Per a fer les visites a l'illa hi ha uns horaris establits i un contingent de visitants diari i mensual, conforme a l'estudi de capacitat de càrrega i la resolució 2019 d'ús públic de la reserva natural.

El Penyal d'Ifac (Marina Alta)

Penyal d'Ifac / arxiu

Donada l'especial protecció que requereix aquesta muntanya situada en la costa de Calp, la Generalitat ha restringit l'accés a la senda que puja fins al cim a un contingent màxim de 300 persones diàries. Les reserves es poden fer de manera telemàtica fins al mateix dia de la visita. Són personals i intransferibles i s'han de portar de manera física o digital en el moment de l'excursió.

Altres espais naturals amb restriccions d'aforament

Les platges de la Granadella i el Portitxol, a Xàbia (Marina Alta)

Cala de la Granadella de Xàbia (Marina Alta) / Ajuntament de Xàbia

L'accés a les cales de la Granadella i el Portitxol està restringit amb una barrera de control per a evitar que l'aglomeració de vehicles estacionats als voltants de les platges col·lapsaren les estretes carreteres d'accés. La barrera es tanca quan s'ompli el pàrquing habilitat prop de les cales, que en el cas de la Granadella són unes 130 places que solen omplir-se a primera hora del matí en les setmanes de temporada alta. No es pot fer reserva prèvia, però a través del canal de Telegram Xàbia-Info estado Playas es pot estar al corrent de l'estat de l'aforament en temps real. Aquells que no puguen accedir a la Granadella en vehicle propi ho podran fer amb el servei de bus (amb un preu màxim de 3 euros) que inicia el seu recorregut a la urbanització La Guardia, a uns 6 quilòmetres de la cala.

Cala del Moraig, de Llebeig i ruta dels penya-segats, Poblenou de Benitatxell (Marina Alta)

Cala del Moraig / À

La zona on s'ubiquen aquestes dues platges verges i la senda costanera són els punts més populars per als estiuejants dela Marina Alta. Com a mesura per a restringir i controlar l'accés a la zona, l'Ajuntament ha establert el pagament de 12 euros diaris per vehicle per a estacionar al pàrquing més proper, que té vora 400 places. S'hi pot reservar i pagar telemàticament a través del web Calamoraig.es, un servei que des de l'Ajuntament expliquen que encara no està habilitat, però que estarà operatiu al mes d'agost. Les persones que arriben a temps per a agafar una de les places habilitades, també podran efectuar el pagament de manera física en l'accés.

Pou Clar, Ontinyent (Vall d'Albaida)

La zona de bany del Pou Clar, a Ontinyent / À

Durant els mesos de juliol i agost caldrà reservar prèviament per a accedir a aquesta zona, un dels banys d'interior que més turisme atrau de la Comunitat Valenciana. La sol·licitud es podrà tramitar a través d'aquest portal web.

Les Rotes, Dénia (Marina Alta)

TERRA VIVA LES ROTES.JPG

Per segon any consecutiu, l'Ajuntament de Dénia ha decidit restringir-hi l'accés amb una barrera a la part final de les Rotes, la zona de platges de roca situada al sud del municipi, banyada per les aigües declarades reserva marina per la seua riquesa en fauna i flora. La mesura, que s'ha pres per a evitar aglomeracions, estarà vigent fins al 18 de setembre i s'aplicarà de les 8:00 a les 20:00 hores.

Accés a les Rotes de Dénia / À Punt NTC

Per a facilitar el desplaçament dels visitants que arriben amb cotxe a Dénia, el consistori ha posat en marxa un servei de tren turístic gratuït des del pàrquing ubicat al barranc del Monyo que operarà de 9:00 a 14:00 h i de 16:00 a 20:00 h.

Salt de la Novia, Navaixes (Alt Palància)

Salto de la novia

L'Ajuntament de Navaixes ha hagut de controlar la quantitat de turistes que accedeixen a aquest salt d'aigua de 30 metres, un dels més concorreguts de la Comunitat Valenciana. L'aforament màxim de 500 persones es controla a través de l'aplicació appaforolimitado, una ferramenta que també permet monitorar el nombre de visitants en temps real.

També et pot interessar