Els pares acusats de maltractament ja no podran visitar els seus fills menors
El jutge no fixarà un règim de visites, i el suspendrà si existeix, quan el progenitor estiga incurs en un procés penal o si aprecia "indicis fundats de violència domèstica o de gènere"
A partir d'aquest divendres els pares incursos en un procés penal per violència de gènere no podran gaudir d'un règim de visites als seus fills menors, en entrar en vigor la reforma del Codi Civil que posa fi a aquests contactes. La reforma es va incloure en una llei tramitada abans de l'estiu amb un altre objectiu, el d'acabar amb la incapacitació judicial de les persones amb discapacitat intel·lectual.
Entre les nombroses modificacions del Codi Civil que s'abordaven en aqueixa llei, al Senat es va decidir pegar la volta a l'article 94, que arreplegava el dret dels progenitors que no tenen amb ells els seus fills menors o discapacitats a visitar-los i comunicar-se amb ells.
Amb la reforma aprovada, en vigor des d'aquest 3 de setembre, el jutge no fixarà un règim de visites, i el suspendrà si existeix, quan el progenitor estiga incurs en un procés penal per atemptar contra la vida, agredir o abusar de la parella o dels fills, i tampoc s'aprecia "indicis fundats de violència domèstica o de gènere".
Es permet al jutge autoritzar les visites en una "resolució motivada en l'interés superior del menor" i "prèvia avaluació de la situació de la relació paternofilial", encara que en cap cas es podrà fer aqueix pas quan el progenitor en qüestió estiga a la presó, provisional o ferma, pels esmentats delictes.
Protecció de la infància
Al final de juny va entrar en vigor la llei de protecció integral a la infància i adolescència enfront de la violència, que va fer un primer pas per a restringir les visites als maltractadors reformant la llei d'enjudiciament criminal. Segons es va establir llavors, quan es dicte una orde de protecció amb mesures de contingut penal i existisquen indicis fundats que els fills menors d'edat han pogut presenciar o patir violència domèstica el jutge ha de suspendre el règim de visites, estada o comunicació de l'inculpat amb els menors.
El principal objectiu d'aquestes mesures és protegir els menors i combatre la denominada violència vicària, la que els maltractadors exerceixen sobre els fills amb l'objectiu de causar el mal més gran possible a les seues parelles o exparelles.
La majoria dels 40 assassinats de menors a mans dels seus pares o de les parelles o exparelles de les seues mares des de 2013 es van produir després de la separació, el divorci o quan la dona va iniciar una nova relació sentimental.
Des de 2015, d'acord amb la llei de protecció de la infància i l'adolescència, els menors exposats a una situació de violència de gènere són considerats víctimes d'ella.