Pares denuncien un grup d’adolescents que agredeix menors al llit del Túria
Es recopilen vídeos de les agressions en perfils d’Instagram i els publiquen en les xarxes.
Dilluns passat, una vintena d’adolescents armats amb navalles i punys americans van agredir un grup de xiquets i xiquetes al llit del riu Túria, a València. Aquesta és la denúncia que ha fet a À Punt Notícies la mare d’una víctima, una xiqueta de dotze anys, que ha preferit mantindre l’anonimat per a evitar represàlies. Després d’agredir-los i intentar robar-los els diners i els mòbils, els amenaçaren perquè no parlaren d’aquesta agressió amb les famílies.
Segons el relat d’aquesta xiqueta i d’altres menors que freqüenten aquesta zona, entrevistats per aquest mitjà, fa temps que ocorren aquestes agressions amb robatori i els pares ja estan prenent mesures per a garantir la seguretat dels seus fills i filles.
La mare de la víctima ha afirmat també que els pares han rebut vídeos en què reconeixen amics dels fills que són agredits en aquesta zona enjardinada de València. Per a evitar noves agressions, demanen una major presència policial i que s’oferisca ajuda als agressors per a reconduir-los la conducta.
Els vídeos de les agressions s'escampen per les xarxes
En les xarxes socials més populars entre els adolescents d'arreu del món, com ara Instagram i TikTok, es consumeixen continguts que enalteixen la violència. Es tracta de vídeos gravats amb el mòbil en què menors es barallen o agradeixen altres xiquets i xiquetes al carrer i que posteriorment es compilen en comptes temàtics.
En les últimes hores, comptes localitzats a l'àrea metropolitana de València han publicat imatges on es veuen bregues entre menors, on uns ataquen a altres a colps i puntellons. En un dels vídeos es diu que el més major té quinze anys. Aquesta tendència global, que suma milions de visualitzacions en TikTok i milers de seguidors en Instagram, s'està estenent arreu de la Comunitat Valenciana.
Tot i que aquesta mena de comptes fan servir diverses estratègies per a evitar denúncies d'altres usuaris, À Punt Notícies ha pogut comprovar que hi ha tres perfils d'Instagram en actiu que publiquen baralles o agressions a menors que tenen lloc en escenaris de la ciutat de València, com el llit del Túria, i també de l'àrea metropolitana. A més, fan servir marques d'aigua i demanen que es difonguen els seus continguts en una clara recerca de notorietat. Un dels comptes afirma que va arribar als més de 100.000 seguidors abans que la plataforma el tancara.
Les normes d'ús d'Instagram estableixen que no es permet "la publicació d'imatges gràfiques per plaer sàdic o que enalteixen la violència." Això no obstant, comptes públics amb milers de seguidors mostren continguts violents protagonitzats per menors. Algunes de les publicacions tenen mesos en les xarxes i normalment no inclouen cap advertència prèvia de "violència gràfica".
La delegada del govern espanyol, Gloria Calero, ha assegurat a À Punt Notícies que s'obrirà una investigació.
Falta d'empatia i educació en valors solidaris
Segons Marina Sangonzalo, psicòloga experta en psiquiatria infantojuvenil, l'arrel del problema és la manca d'una educació basada en valors solidaris. En l'etapa de transició de la infància a l'edat adulta, si no es desenvolupa la capacitat d'empatitzar, es "generen perfils psicopàtics". Aquest perfil d'adolescent únicament busca l'aprovació d'altres i una sensació de fals lideratge a través de recompenses en el curt termini en forma de "m'agrada" i seguidors. A més, tampoc no interioritza la importància de les normes establides, la qual cosa té efectes en altres àrees de la vida.
Sangonzalo adverteix que les seqüeles d'aquestes conductes en les víctimes "poden durar tota la vida" si no són tractades. La solució, afirma l'experta, passa per prioritzar les cures i combatre l'individualisme durant la criança dels xiquets i les xiquetes.
Delicte d'omissió de socors i contra la privacitat
El secretari general de l'Associació Valenciana contra l'Assetjament Escolar (Avalcae), Francisco Sorolla, afirma que no els consta cap denúncia d'aquesta mena de perfils. Tot i això, els identifica com a part de l'assetjament virtual amb el qual tracten habitualment. Sorolla alerta que gravar aquests vídeos és un delicte d'omissió de socors i difondre'ls, un altre contra la privacitat dels menors. Aquest tècnic mediador i negociador de conflictes també posa l'accent en el fet que els delictes informàtics són fàcilment traçables i demana als progenitors, com a responsables legals, que eduquen els fills i filles en el bon ús de les tecnologies.