Primer pas avant per a crear un front comú contra la regressió de les platges valencianes
Els ajuntaments i associacions afectades afirmen que les platges no aguantaran l'envestida d'un altre temporal
Primer pas endavant per a crear un front comú entre ajuntaments i associacions afectades per la regressió de les platges valencianes. Aquest divendres s'ha celebrat al Perelló (Ribera Baixa) el primer Fòrum entre administracions locals i agrupacions, on s'ha proposat la creació d'un observatori que reclame mesures urgents a l'administració central. Segons els afectats, les platges no aguantaran l'envestida d'un altre temporal.
Els representants municipals de les zones més afectades per la regressió al litoral, i diferents associacions veïnals d'aquests municipis, s’han unit per a demanar al Ministeri de Transició Ecològica que els escolte i els deixe actuar. Javier Cremades, president de l’associació Salvem les platges al sud de Gandia, opina que "tractaran que els ajuntaments s'unisquen per a crear aquesta defensa que necessitem".
El Fòrum també tindrà la participació d'experts mediambientals i professionals jurídics. L'actual Llei de Costes suposa el primer escull amb què es troben per tal de protegir l'urbanisme i l'economia local. Salma Cantos, advocada experta en dret públic, declara que "ja existeix el risc que la zona passe a declarar-se domini públic maritimoterrestre i que es faça una partició".
Davant la taula, l'opció de reclamar per la via judicial. Ana Sala, alcaldessa de Calp (Marina Alta), afirma que "existeix la via de la reclamació patrimonial, que és el que intentarem". Per la seua part, l’alcalde del Perelló subratlla que, a banda de les mesures jurídiques, "lamentablement, també hi haurà mobilitzacions: per al mes de gener, organitzarem una mobilització tots els ajuntaments i associacions a Madrid", ha declarat.