Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Què passarà quan la lava del Cumbre Vieja arribe a la mar?

Les altes temperatures i el component salat de la mar generaran unes enormes columnes de vapor, nocives per a les vies respiratòries, que contindran partícules de vidre volcànic

Les grans columnes de fum que va generar el volcà Kilauea, a Hawai, quan va entrar en contacte amb la mar / Involcan

Què passarà quan la lava que expulsa el volcà de Cumbre Vieja entre en contacte amb la mar? Ocorreria el mateix si el magma s'ajuntara amb aigua dolça? On radica la perillositat perquè s’haja decretat el confinament de quatre nuclis de població de l’illa de La Palma? Són algunes de les preguntes que a hores d’ara es plantegen, sobretot després que aquest dilluns el volcà haja deixat d’expulsar lava durant unes hores, un fet que dilata la tensa espera de la trobada de la lava amb la mar. 

El magma, que discorre per la superfície a més de mil graus de temperatura, caurà a una mar a vora 20 graus, circumstància que provocarà un xoc tèrmic entre les dues substàncies. Com a conseqüència, sorgiran de la mar enormes columnes de vapor d’aigua carregat amb àcid clorhídric, pel contingut de clorur de l’aigua de la mar, com expliquen des de l’Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan). 

Aquestes columnes de vapor d'aigua, que seran d'un color blanquinós, “també contenen partícules de vidre volcànic a conseqüència de la reacció que es produeix entre la lava i l'aigua de mar”, com han detallat els experts d’Involcan. 

La columna de vapor que hi haurà quan el magma toque les aigües de l’Atlàntic no serà “tan energètica com la que té lloc en el con volcànic, on s'està produint un conjunt de gasos volcànics àcids que s'injecten a l'atmosfera amb tanta energia que arriben als cinc quilòmetres d'altura”. 

Aquestes columnes de vapor de naturalesa àcida a conseqüència de la generació d'àcid clorhídric representen un perill local, “ben delimitat” com puntualitzen des d’Involcan, per a les persones que visiten o es troben en la zona costanera. Carlos de Santisteban, geòleg de la Universitat de València i expert en Estratisgrafia, ha reconegut aquest dilluns en Les Notícies del Matí, que la inhalació d’aquestes micropartícules pot resultar nociva per a les vies respiratòries. 

Ajuda dels vents

Ara bé, tot i la perillositat d’aquest vapor, els vents que es registren a la zona on es formaran les grans columnes de vapor ajudaran a dispersar-les. En aquest sentit, els tècnics d’Involcan han remarcat que el perill que representen aquestes columnes “es molt local” i es limitarà a “l’entorn de l’àrea”, als penya-segats i zones pròximes, on entrarà en contacte la lava amb la mar. 

Per aquesta raó, el Pla d’Emergències Volcàniques de Canaries (Pevolca) ha decretat el confinament de quatre nuclis poblacionals del Tazacorte. 

Involcan ha afegit que la inhalació o el contacte de gasos i líquids àcids poden irritar la pell, els ulls i el tracte respiratori dels que estiguen pròxims a la zona on sorgisquen les columnes de vapor. La inhalació d’aquestes substàncies pot provocar dificultats respiratòries, especialment en persones amb malalties respiratòries preexistents, afigen.

També et pot interessar