Directes
Ara en la televisió
DEJAVÚ
Ara en la ràdio
RADIOFICCIÓ (reemissió)

El pastisser Paco Torreblanca: “Donem suport a les iniciatives educatives perquè el futur dels joves siga encara més dolç”

Les personalitats i entitats reben les altes distincions de la Generalitat al Palau amb motiu del Nou d'Octubre

Els guardonats amb les altes distincions de la Generalitat en finalitzar l'acte del Palau de la Generalitat / Manuel Bruque (Efe)

Una crida a la innovació i les iniciatives adreçades als joves. Amb este al·legat s’ha dirigit este dimecres el pastisser Paco Torreblanca, en nom de les personalitats i entitats reconegudes amb les distincions de la Generalitat, al públic que seguia el solemne acte de lliurament al Palau de la Generalitat. “La Comunitat Valenciana té molt de talent que no ha de quedar-se sense potenciar, per això hem de donar suport a les iniciatives educatives, culturals, econòmiques i socials que aposten per la innovació, el rigor i la disciplina, i que el futur dels joves siga encara més dolç”, eren les paraules amb què el mestre pastisser concloïa el seu discurs. L'acte, presidit pel Consell, el seguien des de les primeres files el president del Senat, Pedro Rollán, i la ministra de Ciència, la valenciana Diana Morant.

Torreblanca, que assegurava tindre el “dolç honor” de ser nomenat ambaixador de la Comunitat Valenciana este Nou d’Octubre, desitjava, en nom dels guardonats, que les distincions que este dimecres rebien “no siguen un final, ni unes postres, sinó un principi” que ajude les persones i entitats distingides “a seguir aportant al bé comú”.

Rebem el millor reconeixement possible, el de la teua pròpia terraPaco Torreblanca - Ambaixador de la Comunitat Valenciana

En un discurs ple de símils pastissers, admetia que tots rebien “el millor reconeixement possible, el de la teua pròpia terra”. Torreblanca, que no ha deixat de banda la ironia durant la seua intervenció, admetia que, amb 73 anys, continua treballant “amb passió”. En este sentit parafrasejava Clint Eastwood: “Seguisc treballant perquè el vell de fora no entre en mi”.

El pastisser Paco Torreblanca durant la seua intervenció, en nom dels premiats, en l'acte del Palau de la Genaralitat / Rober Solsona (Europa Press)

El mestre reboster era un dels premiats amb els guardons honorífics que cada Nou d’Octubre lliura la Generalitat i dels quals enguany, com a novetat, hi va haver un aperitiu a Alacant este dimarts. El president va lliurar a esta ciutat el Premi de les Lletres, que ha sigut per al novel·lista Ferran Torrent, i també tres de les quatre distincions al Mèrit Cultural —la del director del Museu del Prado, Miguel Falomir; l’associació Arrels del Regne de València i, a títol pòstum, la del compositor Gustavo Pascual, “pare” del pasdoble “Paquito, el chocolatero”—.

La quarta distinció del camp de la cultura, que ha recaigut en la productora María Zamora, s’ha entregat al Saló Daurat del Palau, ja que Zamora no podia assistir a l’acte d’Alacant.

Els reconeixements en l’àmbit esportiu, marcats pels Jocs Olímpics, han distingit els valencians que han tornat amb medalla de París. El nadador paralímpic Enrique Alhambra, els futbolistes Abel Ruiz i Cristhian Andrey Mosquera, les jugadores de bàsquet Vega Gimeno i Sandra Ygueravide, així com la tenista Sara Sorribes han rebut el reconeixement de la Generalitat al Saló Daurat.

El president de la Generalitat amb el premiats de l'àmbit esportiu, els medallistes olímpics de París / À Punt NTC

Després d'ells, el vicepresident del València Club d'Hoquei recollia l’altra distinció del camp esportiu, en reconeixement als cent anys de trajectòria d’esta entitat esportiva que ha convertit la capital en punt de referència d’este esport poc popular al nostre territori.

L'exdiputat del Parlament Europeu José Manuel García-Margallo, reconegut amb la Distinció Joan Lluís Vives de la Generalitat a l'aportació valenciana a la construcció d'Europa era un dels més matiners a arribar a l’acte. Al carrer dels Cavallers recordava com va recórrer els carrers del nostre territori ja en la campanya electoral del 1982, quan era número dos d’Unió de Centre Democràtic, candidatura que va integrar fins a tres ocasions després i en diversos comicis europeus.

La felicitació més sentida de García-Margallo

El polític destacava una de les felicitacions que més ha apreciat, la de l’expresident Ximo Puig, que li ha remés una carta “extraordinàriament afectuosa”. Assegurava que l’ha emocionat, ja que la signava un expresident que no és del seu partit.

Un dels moments més emotius del solemne acte de lliurament de les altes distincions l’han protagonitzat els serveis d’emergències i rescat que van participar en l’incendi d’edifici del barri de Campanar de València, que va deixar una desena de víctimes mortals i va destruir vora 140 vivendes.

Representants dels cossos de policia, Protecció Civil, dels bombers i Julián García el conserge del complex, que va jugar un paper determinant en advertir el veïnat que abandonara els pisos perquè s’havia botat foc l’immoble, han recollit el guardó honorífic de la Generalitat. García s’emportava un dels majors aplaudiments de la jornada, un gest que ha agraït, amb ulls vidriosos, mirant el públic que omplia el Saló Daurat.

Els representants dels serveis de rescat i emergències que van participar en l'incendi de Campanar, junt al corserje de l'edifici i el president de la Generalitat / À Punt NTC

García, en entrar al Palau, admetia estar a punt de rebre un reconeixement “molt especial”, alhora que admetia amb contundència que tornaria a ajudar el veïnat de l’edifici, on espera tornar a treballar quan estiga rehabilitat, si hi haguera un altre incendi. “El que va passar aquell dia no ho superaré, mai ho oblidaré”, remarcava emocionat.

L'inspector de Bombers de l'Ajuntament de València, Amador Jiménez, per la seua banda, afirmava sentir “sensacions encreuades entre l'emoció que sentim per recordar el viscut i l'orgull de poder participar i d'haver pogut ajudar a la societat en eixe moment”. Jiménez ha tingut un record especial per a les deu persones que van perdre la vida en el tràgic incendi, el més greu de la història recent de la ciutat.

D’altra banda, els representants de l’associació Afanias de Castelló, que integra famílies de persones amb discapacitat intel·lectual, i de la Federació de Famílies Nombroses de la Comunitat Valenciana s’emportaven el distintiu que acredita la Distinció al Mèrit per Accions a favor de la Igualtat i per a una Societat Inclusiva.

Un dels guardonats més joves que ha pujat a la palestra este Nou d’Octubre ha sigut Luis Guanter, premiat en l’àmbit científic, i responsable del grup de Teledetecció Terrestre i Atmosfèrica de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València. El grup d'investigació que lidera treballa en les tècniques d'espectroscòpia d'imatge amb instruments a bord de satèl·lits per a la detecció i monitoratge de les emissions de metà.

Després d’ell, el president de l’empresa Honiba de Xirivella, que fa instruments de vent, i la presidenta de Caixa La Vall, de la Vall d’Uixó, arreplegaven les respectives distincions al Mèrit Empresarial.

L'Alta Distinció de la Generalitat m'obliga a continuar treballant per València i per la seua històriaAmparo Cabanes - Historiadora i membre de la RACV

La historiadora Amparo Cabanes era l’encarregada de tancar els lliuraments, ja que rebia l’Alta Distinció de la Generalitat. La catedràtica de Paleografia i Diplomàtica i també membre de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) ha publicat, al llarg de la seua trajectòria, més d’un centenar de llibres. En l’àmbit lingüístic, Cabanes va ser una destacada figura en el govern preautonòmic d'Enrique Monsonís i també en el de Joan Lerma, quan es va posar en marxa l'ensenyament del valencià en el sistema educatiu.

Amparo Cabanes, agafada del braç del president Mazón, en recollir l'Alta Distinció de la Generalitat / Europa Press

Cabanes manifestava, minuts abans de rebre la màxima distinció que atorga la Generalitat, sentir un gran honor i avançava que este reconeixement l'obliga “a continuar treballant per València i per la seua història”. 

València Nou d'Octubre