El PATRICOVA ha evitat la urbanització de 100 milions de metres quadrats en zones en risc d’inundació
Vora 600.000 persones viuen en zones de risc d’inundació a la Comunitat Valenciana.
El PATRICOVA és l’acrònim que fa referència al Pla d’acció territorial sobre prevenció de risc d’inundació de la Comunitat Valenciana. Es va elaborar l’any 2003 i se n’han fet successives revisions, l’última l’any 2015. El secretari autonòmic d’Habitatge, Lluís Ferrando, ha assegurat en el programa La qüestió que, gràcies a aquest pla, la Conselleria ‘‘ha informat negativament de la urbanització de cent milions de metres quadrats’’. A la Comunitat Valenciana, vora 600.000 persones viuen en zones de risc per inundació.
A casa nostra, el 12% de la població viu en zona inundable. Això vol dir que quasi 600.000 persones estan en perill potencial. D’aquest total, el 42% viu a les comarques de la província de València, el 18% a les comarques de la de Castelló, sobretot al litoral, i el 40% a les d'Alacant. El pla d’acció territorial marca quines són les zones amb més perill d’inundació. Municipis com ara Alaquàs, Alboraia, l’Alfàs del Pi, Calp, Elx, Picanya, Ontinyent o Godella superen el nivell 4 de risc d’inundació, en una escala que el PATRICOVA estableix de l’1 al 6. Tot i això, només 25 municipis de la Comunitat Valenciana disposen d’un pla d’acció municipal per la probabilitat d’inundacions.
Ferrando ha afirmat que ‘‘el risc zero d’inundacions no existeix. L’única política possible és fer prevenció. És evident que no podem continuar urbanitzant ni fer insfraestructures en llocs inundables. També hem de tindre un sistema de prevenció per si hi haguera una inundació. Hem de tindre interioritzat que cada cert temps, a la zona litoral valenciana, el riu se n’ix del llit’’.
Un clima propens a patir inundacions
Durant el programa La qüestió presentat per Jèssica Crespo i Adelaida Ferre, s’ha fet també un repàs històric dels capítols de pluges torrencials i inundacions patides a la Comunitat Valenciana, com ara la riuada del 1957, la pantanada de Tous de l’any 1982, o, més recentment, el desbordament del riu Girona el 2007.
L’espai de reflexió de la televisió d'À Punt ha posat damunt de la taula qüestions com ara l’ordenació del territori, els efectes del canvi climàtic o la desconnexió de les persones de la natura. En un territori amb una disposició geogràfica i un clima especialment propensos a patir inundacions, veus expertes de diferents àmbits han tractat de respondre la pregunta de si això és inevitable.