La patronal de les residències denuncia que la Generalitat els deu 40 milions per pagaments pendents des de novembre
Aerte assegura que la situació dels centres sociosanitaris és "molt greu" i adverteix que "no és per falta de fons, sinó per la gestió administrativa" de la conselleria
La patronal de les residències, Aerte, ha denunciat que la Conselleria d’Igualtat deu a aquests centres vora 40 milions d’euros. Part d’aquest import correspon a factures de novembre del 2021, segons ha denunciat l'Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents de la Comunitat Valenciana.
El deute acumulat "està provocant grans problemes a les entitats que atenen aquestes persones", com ha lamentat el president d’Aerte, José María Toro. El dirigent de la patronal de les residències ha recalcat que la situació econòmica que viuen aquests centres és "molt greu” i atribueix el retard del pagament a la gestió administrativa.
"No es deu a la manca de fons, ja que aquests pagaments podrien haver entrat en el FLA del 30 de maig, sinó a una gestió administrativa retardada que impedeix que les factures es comptabilitzen adequadament", argumentava Toro. "És intolerable", denunciava.
Segons Toro, el concurs de 3.300 places residencials de persones majors, el primer que durà a terme la conselleria, va vèncer el 31 d'agost del 2021 i el que el substitueix, de 7.100 places, està actualment en la fase d'obertura de sobres i s'espera que entre en vigor l'1 de setembre del 2022, "amb un any de retard".
Aerte ha denunciat que molts centres de serveis socials de titularitat pública i que són gestionats per entitats privades "es troben en la mateixa situació, sense contracte, amb l'obligació de continuar prestant el servei i amb retards en el cobrament de les factures corresponents a aquests serveis".
Segons ha indicat, aquest retard administratiu està provocant un endarreriment en els pagaments, ja que no s'han cobrat factures corresponents a serveis prestats des de novembre del 2021.
Com que no hi ha contracte en vigor, s'ha de pagar a través d'un expedient de rescabalament, que ha de ser aprovat pel Consell, la qual cosa dificulta i allarga el període de cobrament d'aquestes factures.
L'import del deute acumulat pel concurs de les 3.300 places ascendeix a 27 milions d'euros, al qual cal sumar tretze milions més corresponents a les gestions integrals, la qual cosa situa el deute entorn dels 40 milions, segons els càlculs del president d'Aerte.
"Aquesta situació s'està tornant insostenible i posa en una situació financera molt complicada les empreses que presten el servei a aquestes persones en situació de dependència", ha conclòs.