Les peces de la façana de l'edifici de Campanar són “irrecuperables per al seu reconeixement”

Les restes de l’edifici que van recopilar les autoritats judicials es conservaven en un magatzem que va ser danyat per la dana 

L'edifici incendiat continua la reconstrucció
L'edifici incendiat continua la reconstrucció / À Punt

La investigació per l’incendi de l’edifici de Campanar, que va sacsejar la ciutat de València el febrer del 2024, va suposar la recopilació de desenes de proves que, en molts casos eren restes de l'edifici i objectes que s’hi van extraure i que estava previst que serviren per a explicar com es va produir el succés.

Recopilats per les autoritats judicials i conservats com a prova en un magatzem de la policia, van sofrir els efectes de la dana del 29 d'octubre, que en alguns casos va danyar proves d’este i altres casos i, en altres, directament, se les va emportar amb el corrent. Ara, estes restes han sigut declarades “irrecuperables per al seu reconeixement i rehabilitació”, segons s'arreplega en una resolució de l'Audiència de València.

En eixe text, els magistrats de la secció quarta rebutgen un recurs presentat per les famílies de les víctimes mortals, deu en total, en el qual reclamaven que s'ordenara a la Brigada Científica de la Policia Nacional que acudira al magatzem per a recuperar-les.

Els apel·lants justificaven que “el material de revestiment de la façana de l'edifici resulta imprescindible per a un examen pericial respecte a la reacció del foc, que permetria conéixer com els panells originals van ser classificats com a combustible ignífug”.

Citaven, a més, els recurrents l'incendi de la Torre dei Moro de Milà (agost del 2021) i la causa judicial oberta sobre este tema, en la qual el fabricant dels panells que revestien la façana, el mateix que en el cas de Campanar, és investigat per falsificar els certificats del producte.

L'Audiència Provincial es remet al que va assenyalar la Policia Científica el 29 d'abril del 2024, quan va considerar "concloent" que el revestiment col·locat en la façana era "d'acord amb la normativa de l'època i, per això, mereixedor de totes les llicències municipals per a la seua instal·lació".

Agreguen també els magistrats que "els fets ocorreguts a Itàlia no tenen per què ser els mateixos que els succeïts a Espanya, encara que es tracte de la mateixa empresa".

I afegeixen com a "colofó" a la no pertinència de la diligència, el fet que la investigació pericial policial "exclou els panells de tot origen causal en l'incendi".

Pel que fa a l'estat de les peces del revestiment de la façana conservades en els depòsits de Riba-roja de Túria, recorda que han sigut danyades o desaparegudes, per la qual cosa la sala considera “superflu insistir en el tema”, segons ha indicat el Servei Comú Processal d'Assumptes Generals de València.

La secció quarta de l'Audiència Provincial de València ha conclòs al respecte que, “en definitiva, cap vestigi de la façana, els desapareguts i els que pogueren existir encara en la finca sinistrada, tenen valor per a descobrir algun tipus de responsabilitat penal després de les investigacions pericials efectuades”. 

També et pot interessar

stats