Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Pediatres insten a continuar vacunant contra la meningitis

La sèpsia meningocòccica és la primera causa de mort per infecció en xiquets i adolescents a Espanya

Una xiqueta és vacunada contra la meningitis / À Punt

Amb motiu del Dia Mundial contra la Meningitis, que és cada 24 d'abril, l'Associació Espanyola de Pediatria insta a continuar vacunant contra la malaltia meningocòccica per a aconseguir l'objectiu de l'OMS de derrotar-la abans del 2030.

A l'octubre del 2020 l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va publicar un document en què demanava a tots els estats membres que es comprometeren a posar en marxa les mesures necessàries per a derrotar la meningitis abans del 2030. Unes mesures que inclouen, entre altres, la cura de les persones supervivents de meningitis, la sensibilització sobre la infecció en l'atenció primària i la prevenció de la malaltia a través de la vacunació.

L'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) ha signat, juntament amb altres institucions, un manifest de resposta contra aquesta malaltia titulat Objectivo derrotar la meningitis 2030 i, amb motiu del Dia Mundial contra la Meningitis, el Comité Assessor de Vacunes de l'AEP (CAB-AEP) ha posat l'accent, una vegada més, en la importància de complir el calendari de vacunació per a previndre aquesta greu malaltia infecciosa que cada any genera a Espanya prop de mil nous diagnòstics.

Es recomana una vacunació progressiva 

El doctor Francisco Álvarez, coordinador del CAB-AEP, recorda que és recomanable vacunar progressivament en diferents edats la població infantil i juvenil per a protegir-la contra els diversos serogrups de meningococ.

Així, s’aconsella vacunar sistemàticament contra el meningococ B tots els lactants en pauta 2+1 amb inici als dos mesos d'edat, així com vacunar contra els meningococs A, C, W i I amb un esquema d'una dosi als quatre mesos de MenC-*TT i dues dosis de MenACWY –una, als dotze mesos i una altra, als 12-14 anys d'edat–, amb un rescat progressiu fins als 18 anys en els no vacunats.

Respecte a la vacunació de rescat en adolescents contra els meningococs ACWY, que es recomana en el calendari vacunal oficial i que es va interrompre durant la pandèmia, assegura que “ja s'ha posat en marxa en totes les comunitats autònomes, llevat de les Canàries, que no han començat encara”.

La vacuna del meningococ B protegeix contra la meningitis i la sèpsia, però en la majoria de les comunitats autònomes no és finançada pel sistema públic de salut, si bé progressivament es va incorporant a més calendaris de vacunació regionals, com ha ocorregut recentment a Catalunya i Andalusia, que se sumen a les Canàries i a Castella i Lleó. Per la seua part, la vacuna tetravalent contra els meningococs ACWY als dotze mesos ja està inclosa en els calendaris de Castella i Lleó, Andalusia, Melilla i la Regió de Múrcia. Malgrat això, el doctor Álvarez assenyala que “s'ha recuperat la taxa de cobertura prèvia a la pandèmia”.

La malaltia meningocòccica es transmet per contacte directe amb les secrecions nasals o faríngies d'una persona infectada quan tus, esternuda, parla, etcètera. Per això, els pediatres assenyalen que la retirada massiva de la mascareta podria portar un repunt dels contagis. “Igual com hem vist amb malalties infeccioses que es contagien per les vies respiratòries, com la grip”, subratlla el coordinador del CAB-AEP. Per això, les veus expertes insisteixen en la importància de continuar vacunant contra el patogen causant de la meningitis.

Primera causa de mort per infecció en la xicalla i els adolescents 

La meningitis i la sèpsia són malalties perilloses que s'escuden després d'uns símptomes que poden semblar un catarro: febra, cefalea, vòmits o dolor en general. Per això, el diagnòstic no sempre es fa de manera primerenca, amb les complicacions que això comporta.

Sona a malaltia del passat però, en ple segle XXI, la sèpsia meningocòccica a Espanya és la primera causa de mort per infecció entre la xicalla i els adolescents –informa l’AEP– i la vacunació és l'única eina útil contra la malaltia en la seua forma invasora, la més greu, ja que els tractaments amb antibiòtics tenen una eficàcia molt limitada a causa de la rapidesa amb què pot progressar la infecció.

Ciència

També et pot interessar