Sánchez rep a la Moncloa trenta organitzacions socials per a abordar el problema de l'habitatge a Espanya

La trobada arriba quan les protestes han omplit els carrers de diverses ciutats d'Espanya en l'última setmana

Acampada per l'habitatge digne a la plaça de l'Ajuntament de València
Acampada per l'habitatge digne a la plaça de l'Ajuntament de València / EFE/Kai Forsterling

El president del govern, Pedro Sánchez, i la ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, es reuneixen este dimarts a les 12:30 hores a la Moncloa amb organitzacions socials per a abordar el problema de l'habitatge a Espanya.

A la reunió, la segona d'estes característiques que es convoca enguany, estan citades també les patronals bancàries i de la construcció, sindicats i organitzacions del sector de l'habitatge. Per part dels sindicats, hi acudiran la secretària de Polítiques Socials i Habitatge d'UGT, Ana Isabel Gracia, i el secretari de Polítiques Públiques i Protecció Social de CCOO, Carlos Bravo.

La primera trobada va ser l'abril passat, quan Sánchez els va convocar per a estudiar solucions per als alts preus del lloguer o la falta de finançament d'habitatges.

El president del govern espanyol ha declarat en diverses ocasions que esta serà la "legislatura de l'habitatge" i ha defensat que per al seu executiu és "una prioritat absoluta". Ha promés un increment del pressupost en esta matèria fins als 3.500 milions d'euros per a construir 184.000 habitatges a preus assequibles, un dels seus compromisos durant la campanya electoral. A més, ha dit que la inversió en vivenda "s'ha multiplicat per huit, fins als 20.400 milions d'euros, amb els quals, segons diu, "s'estan aconseguint contindre les pujades dels preus del lloguer".

Sánchez també ha avançat que la vivenda serà el tema principal que es tractarà en la pròxima reunió de Conferència de Presidents, que se celebrarà en els pròxims mesos a Cantàbria.

Protestes multitudinàries arreu d'Espanya

El discurs del president del govern contrasta amb les protestes que han omplit els carrers de diverses ciutats d'Espanya en l'última setmana. Entre elles, València, on, de fet, la protesta ha derivat en una acampada que ha afrontat este dilluns la tercera nit consecutiva de reivindicacions davant de l'Ajuntament.

Segona reunió d'octubre per tractar l'habitatge

Esta reunió se celebra quasi tres setmanes després que la ministra d'Habitatge es reunira amb els representants d'habitatge de les diferents comunitats autònomes per a abordar els últims treballs i avançar sobre els temes pendents en la matèria. Entre ells, l'aprovació del bo lloguer jove, que es va ratificar dies més tard en el Consell de Ministres.

La trobada es va produir enmig de tensions amb les autonomies governades pel Partit Popular (PP) per unes declaracions de Rodríguez, en les quals va assegurar que no es donaria finançament estatal per a habitatge a les autonomies que no compliren amb la llei d'habitatge. Eixa reunió es va tancar amb la retractació del Ministeri i el seu compromís que no llevaria finançament a les comunitats "insubmises", sinó que premiaria amb més fons a les autonomies que apliquen la norma.

En acabar eixa trobada de principis d'octubre, la vicepresidenta i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, va insistir que el Consell no declararà les zones tensionades i va considerar que les ajudes al pla d'habitatge no poden estar condicionades al fet que les autonomies decidisquen prendre les mesures que planteja el govern espanyol.

Isabel Rodríguez compareixerà el dimecres que ve, 23 d'octubre, en el ple del Congrés per a retre comptes davant de la situació de crisi que viu l'habitatge en una compareixença sol·licitada pels seus socis habituals del govern, Esquerra, Bildu i el BNG.

També et pot interessar

stats