La pena de mort continua aplicant-se en 92 estats de tot el món
Organitzacions de drets humans, reunides en la Coalició Mundial Contra la Pena de Mort, reclamen la desaparició d’aquesta pena extrema i irreversible.
La Constitució de 1978 va abolir la pena de mort a Espanya. L’última vegada que es va aplicar va ser el 27 de setembre de 1975 amb l'execució de cinc membres d'ETA i del Front Revolucionari Antifeixista i Patriota (FRAP).
A nivell internacional, l'aplicació de la pena de mort continua vigent en uns 92 estats de tot el món. Un dels últims casos en què s'ha aplicat una sentència d'aquest tipus ha sigut el de la jove kurda iraniana Zeinab Sekaanvand, condemnada per l'assassinat del seu marit quan era menor d'edat, després de mesos de maltractaments, que va ser executada a l'Iran el dimarts 2 d'octubre.
El 2017 es va registrar un total de 993 persones executades en 23 països, una reducció del 4% respecte al 2016 i del 39% al 2015. La Xina va ser el país on més es va aplicar amb un miler de condemnats a mort. Tot i això, el 2017 dos països, Guinea i Mongòlia, van abolir la pena de mort per a tots els delictes i a Gàmbia es va signar un tractat internacional per a adoptar les mesures necessàries per a abolir-la.
Hui, 10 d'octubre, se celebra el Dia Mundial contra la Pena de Mort. Els abolicionistes de les organitzacions de drets humans defenen que atempta directament contra el dret a la vida, proclamat per la Declaració Universal dels Drets Humans ja siga culpable o innocent la persona acusada. La llei no sols s'aplica als majors d'edat, sinó que també condemna menors i persones amb malalties mentals. A més, en ser una pena irreversible, fa impossible la reparació dels errors judicials.