Les penyes adverteixen que aniran als tribunals si es prohibeixen els bous al carrer
Remarca en un comunicat que cap de les dos administracions tenen competencies per a prohibir o promoure referèndums per a impedir actes taurins
Continua la polèmica al voltant dels bous al carrer. La Federació de Penyes de Bous al Carrer ha denunciat aquest dijous que les propostes i iniciatives polítiques que estan sorgint contra aquest tipus d'actes tenen "una marcada finalitat electoralista", adverteix que l'administració ha de promoure i defensar aquesta tradició i anuncia accions legals contra els qui "retallen el dret dels aficionats". Accions, agreguen, per la via del contenciosa administrativa i/o penal "contra els qui vulneren la legalitat vigent retallant el dret dels aficionats valencians".
La federació ha emés aquest comunicat dos dies després que la vicepresidenta del Consell i portaveu, Aitana Mas, haja defensat que cal obrir un debat sobre la prohibició dels actes taurins. La setmana passada, a més, l'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna (la Safor), amb Compromís i PSPV al capdavant, va decidir no autoritzar amollar vaquetes a les festes majors promoguda per la Penya Taurina Bous a la Vall. Són alguns dels punts d'inflexió d'una polèmica provocada per un estiu especialment tràgic en els actes taurins. En la polèmica han aportat ja la seua opinió diversos partits, entre ells el PSPV de Castelló, en suport de la festa, i el PP de la ciutat de València, en un sentit semblant.
En un comunicat, la directiva d'aquesta federació, a través del seu president, Germán Zaragozá, lamenta les crítiques a aquestes festes, que entenen marcades per la proximitat de les eleccions municipals i autonòmiques.
"Els qui promoguen aquestes iniciatives han de saber que hauran d'enfrontar-se a l'afició valenciana als bous al carrer. En primer lloc, perquè el dret d'accés a la cultura, i la tauromàquia ho és indubtablement, està consagrat per la nostra Constitució i, per això, la Llei 18/2013, reguladora de la tauromàquia com a patrimoni cultural dels espanyols, imposa a les administracions i poders públics la defensa, promoció i conservació de la tauromàquia en les seues diferents modalitats, incloent-hi els bous al carrer", assenyala la federació.
"En segon lloc, perquè ni els ajuntaments ni les comunitats autònomes tenen competència per a prohibir o promoure referèndums o consultes per a impedir la celebració de festes taurines, com va ocórrer amb el 'referèndum' o consulta de Xirivella, declarat il·legal pel TSJ de la Comunitat Valenciana", apunta.
"I, en tercer lloc, perquè els representants electes dels ciutadans i les nostres administracions no poden obviar ni l'arrelament dels bous al carrer com a manifestació cultural legalment reconeguda i protegida ni que any rere any s'augmenta el nombre d'actes taurins realitzats", conclou.
Debat legítim, segons Puig
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha considerat que el debat obert sobre la celebració dels bous al carrer i els actes taurins a la Comunitat Valenciana, després de les set víctimes mortals registrades aquest estiu, és "absolutament legítim" i ha assenyalat que cada ajuntament "té capacitat autònoma per a decidir" sobre aquesta qüestió. Puig en tot cas ha defensat que la normativa valenciana que regeix aquests esdeveniments és "estricta".
En una entrevista aquest dijous en Onda Cero, el president ha recalcat que, malgrat les exigències de la normativa, "el primer" que han de fer tant els ajuntaments com els organitzadors d'aquests esdeveniments és "garantir el seu compliment".