Les pèrdues pel nou trips sud-africà del caqui ja superen els cinc milions d'euros

La Unió difon el primer balanç per l'impacte de la plaga declarada el 3 de juliol i adverteix que els danys principals es concentren a la Ribera Alta

Caquis fets malbé pel nou strips sud-africà / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
29 de juliol 2024 - 13:29 Actualitzat: 29 de juliol 2024 - 22:29

La nova plaga del trips Scirtothrips aurantii provoca ja uns danys directes de més de cinc milions d'euros als productors de caqui valencians, fonamentalment a la comarca de la Ribera Alta. Són estimacions que ha difós este dilluns La Unió Llauradora, la primera entitat que va advertir de la presència d'este insecte al nostre camp, i s'avançava a la resolució de la Conselleria d'Agricultura, en què es declarava oficialment la plaga el 3 de juliol.

Un estudi elaborat per l'organització agrària a partir de visites a parcel·les afectades revela que el 4% de la fruita està danyada per la plaga i no és apta per al consum. El percentatge puja al 6% en el cas de la Ribera Alta. En este informe també se certifica que el trips ha colpejat tots els municipis de la comarca, amb especial incidència a Alzira, l'Alcúdia, Benifaió, Càrcer, Gavarda, Alcàntera de Xúquer, Antella, Sellent, Tous i Cotes.

La Unió ha aprofitat este dilluns per a criticar els problemes que generen l'entrada de plagues amb la importació de productes procedents de tercers països. "Una vegada més, com ja ens va passar amb el cotonet de Sud-àfrica i ara amb el trips aurantii o trips sud-africà, es posa de manifest que la falta de control en frontera provoca un increment de costos de producció i una pèrdua d'ingressos en l'agricultura valenciana".

Efectes de la nova plaga en els caquis valencians
Efectes de la nova plaga en els caquis valencians / La Unió

L'entitat recorda que "les temperatures hivernals d'enguany, càlides per a l'època, al costat d'una humitat relativa suficient, han afavorit el desenvolupament i dispersió" del nou insecte procedent del sud d'Àfrica. I alerta que es tracta d'una plaga "molt polífaga que afecta més de setanta espècies vegetals pertanyents a diferents famílies botàniques" i pot tindre un impacte econòmic rellevant perquè provoca que els fruits perden valor comercial.

L'organització liderada per Carles Peris remarca que "en l'actual escenari de reducció de matèries actives a la Unió Europea, els llauradors de la Comunitat Valenciana pateixen augments de costos desmesurats per a combatre plagues noves i les ja existents, i a més tenen cada vegada més dificultats per a controlar-les, perquè no disposen d'eines suficients". Per això, reclama "incrementar la seguretat en els protocols d'importació com succeeix amb el tractament de fred", així com reforçar els llocs d'inspecció fronterers (PIF) i "destinar més recursos als departaments de sanitat vegetal que tenen un paper destacat com a aliats del sector productor".

"La importació de fruita és una gran via d'entrada de plagues i tenim un risc molt elevat. La introducció pot comportar una greu afecció a una producció de fruites com la nostra orientada al mercat en fresc, per la qual cosa les pèrdues i la desestabilització per al sector europeu és irreparable", conclou La Unió.

També et pot interessar

stats