El perill de les temperatures extremes: més de 70.000 morts vinculades a la calor el 2022 a Europa

Un treball d'ISGlobal revisa a l'alça les estimacions existents sobre la pèrdua de vides per la pujada dels termòmetres l'any passat

Dues joves combaten la calor amb ventalls
Dues joves combaten la calor amb ventalls / Biel Aliño (Efe)

La mortalitat relacionada amb temperatures de calor extrema podria haver superat els 70.000 decessos en tot Europa durant el 2022, segons un estudi estadístic liderat per l'Institut Salut Global de Barcelona publicat aquest dimarts. El centre, amb el suport de Fundació la Caixa, explica en un comunicat que la investigació realitzada revisa a l'alça les estimacions fetes fins ara sobre les defuncions associades a temperatures rècord que es van donar l'estiu de l'any passat en el continent europeu. Els resultats de la recerca es publiquen en la revista especialitzada The Lancet Regional Health-Europe.

Segons precisava l'ISGlobal en un estudi previ recollit en la revista Nature Medicine, l'equip investigador va reconéixer que la metodologia emprada, basada en mitjanes setmanals de temperatures, subestimava la mortalitat atribuïda a la calor perquè es requereixen dades diàries per a saber amb precisió l'impacte que tenen els pics puntuals de temperatures extremes. L'objectiu d'aquest últim estudi ha sigut desenvolupar un marc teòric que quantificara els errors derivats de l'ús de dades agregades.

Així, s'ha aplicat una anàlisi de dades exhaustiva que recull les sèries diàries de temperatura i de mortalitat de 147 regions de setze països europeus entre el 1998 i el 2004. Després, s'han comparat les estimacions de mortalitat associades a la calor i al fred en diferents nivells d'agregació: setmanes, quinzenes i mesos. Les dades mostren diferències en les estimacions epidemiològiques segons l'escala d'agregació temporal, i han confirmat que resumir dades diàries en períodes temporals més amplis que un dia infravalora l'impacte de les temperatures en la mortalitat.

Respecte al marc teòric, la investigació d'ISGlobal aplica els models sobre la mortalitat de les temperatures de l'any 2022, cosa que augmenta fins a 70.066 les morts estimades a Europa. Una xifra que supera folgadament les 62.862 que es calcularen originàriament en l'estudi de Nature Medicine.

"L'ús de dades agregades mensuals no ens permet estimar els efectes a curt termini de les temperatures. En canvi, les setmanals ofereixen la precisió suficient en les estimacions de mortalitat per a usar-les en la pràctica a temps real en la vigilància epidemiològica i per a polítiques públiques" ha puntualitzat Joan Ballester, l'investigador d'ISGlobal a càrrec de l'informe.

Per aquest motiu, els resultats són una ajuda per a futures recerques, perquè els equips sovint es troben amb obstacles per a dissenyar estudis epidemiològics a gran escala sobre dades diàries. I les sèries setmanals, que són més accessibles, esdevenen una solució per a "aproximar-se a les estimacions d'un model amb dades diàries", ha aclarit Ballester.

També et pot interessar

stats