Els perills dels reptes virals de TikTok, a debat

A Cartagena, Múrcia, un jove de tretze anys ha hagut de ser atés a l'hospital després de desmaiar-se quan gravava un vídeo per a aquesta xarxa social

Una persona navega per la xarxa social TikTok / À Punt NTC

Un jove de tretze anys ha hagut de ser atés a l'hospital després de desmaiar-se quan gravava un vídeo per a TikTok. Pretenia seguir un repte viral en el qual els joves s'asfixien voluntàriament per a gravar els efectes de la falta d'oxigen. La Conselleria d'Educació de Múrcia investiga els fets. Per sort, el mateix dia, el menor va ser donat d'alta. 

Casos com el d'aquest xic posen en alerta la comunitat educativa. Els adolescents se senten seduïts per la fama que comporta fer-se viral en les xarxes. Reptes com aquest són molt perillosos, i alguns joves no valoren els riscos que comporten. Nacho Coller, psicòleg, explica que “l’afany de notorietat” o “ser la persona important dins d’un grup” sempre ha format part de l’ontologia de l’ésser humà, el problema és que “traspassa fronteres i es fa viral. Tot el món vol ser o vol superar el més borinot del grup”.

L'estrangulació, encara que siga voluntària, pot tindre greus conseqüències com danys en pulmons, hemorràgies, danys cerebrals i en molts casos pot resultar mortal. Però alguns adolescents no són capaços de valorar com toca els riscos que comporten aquests reptes. “El que està prohibit, el que és perillós, jugar amb la immortalitat o la mortalitat agrada molt a la gent jove”, afirma el psicòleg, que proposa una campanya d’educació i “encara que no quede molt bé i que no siga políticament correcte activaria la censura en determinats tipus de vídeo en els quals un es pot fer mal a si mateix o a la resta”.

És aquesta l'estratègia que ha seguit la xarxa TikTok quan es busca aquest repte, que va acompanyat d'un missatge d'alerta i contactes de recursos com el telèfon de l'esperança. Tot, per tal d'evitar que els joves es desmaien i que, potser, algú no desperte.

També et pot interessar

stats