Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

El perit del Medusa: "És imprevisible saber l’hora i el lloc concret dels esclafits secs, però Aemet va anunciar dies abans les ratxes de vent"

El radar de Cullera va detectar vent d’entre 70 i 100 quilòmetres, un repunt de la temperatura de deu graus i un descens de fins al 40% de la humitat, segons l’informe de l’expert d’Aemet

El recinte del Medusa Festival a Cullera després de l'accident del passat 13 d'agost / À Punt NTC

La caiguda vertical d'una massa d’aire, que va impactar contra el sòl; les ràfegues de vent d’entre 70 i 100 quilòmetres per hora que es van expandir en horitzontal; un ascens de la temperatura d’uns deu graus, i un descens de la humitat d’un 40%. Són alguns dels fenòmens meteorològics que es van registrar la matinada del 13 d’agost a Cullera, quan estava celebrant-se el Medusa Festival, la nit en què va morir un jove de Ciudad Real i desenes d’assistents al festival van resultar ferits.

Aquestes són algunes de les conclusions de l'informe que el responsable de climatologia de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) en la Comunitat Valenciana, José Ángel Núñez, ha remés al jutjat número 4 de Sueca. Núñez ha elaborat aquest document en qualitat de perit meteorològic del cas.

Aquest expert en climatologia considera que a Cullera va haver un “esclafit sec” que es va produir en la fase final de les tempestes que, des de la una de la matinada, van penetrar per l'interior d'Alacant, València i Múrcia i, encara que de forma generalitzada anaven produint pujades de temperatures i vent, va haver-hi llocs concrets on van deixar ratxes molt fortes.

Quan li han preguntat si aquests fenòmens registrats a Cullera són imprevisibles, José Ángel Núñez ha respost que no ha inclòs aquest aspecte en l’informe, però el 16 d’agost, quan va estar en el recinte del Medusa amb el jutge del cas, li va dir que "no era exactament així" perquè aquests fenòmens "obeeixen a unes condicions meteorològiques i hi havia entorns favorables perquè es produïren".

"El que sí que és imprevisible és l'hora i el lloc concret. Una cosa imprevisible és una cosa que t'agafa per sorpresa, i no és així, perquè en el compte de Twitter d'Aemet vam anunciar, uns dies abans, que es podrien produir ratxes constants de vent", aclareix Núñez.

El responsable de climatologia d’Aemet en la Comunitat Valenciana ha recordat que en la predicció general es va advertir que aquell dia es podrien produir tempestes amb ratxes molt fortes de vent.

"El que no es pot preveure és el lloc exacte i la zona", ha insistit, per a afegir que fins i tot en recintes xicotets de menys d'un quilòmetre, com el del Medusa, "pot haver-hi diferències sensibles".

Una massa que va caure des de tres o quatre quilòmetres

Segons explica, una qüestió a tindre en compte i que sol provocar molts danys en aquests fenòmens és que les estacions meteorològiques mesuren el vent horitzontal, però en el cas de Cullera el fenomen principal va ser una massa d'aire que es va desplomar des de tres o quatre quilòmetres d'altitud i va impactar contra el sòl.

"L'aire impacta contra el sòl i s'expandeix horitzontalment, però en les zones on impacta sol esclafar, rebotar i arrancar estructures", ha agregat.

La caiguda d’aquestes masses d’aire que va comportar l’esclafit sec la va detectar el radar meteorològic de la muntanya de Cullera, a uns dos quilòmetres de distància del recinte del Medusa, ubicat al costat de la desembocadura del Xúquer i a pocs metres de la mar.

Quasi 40 graus en plena matinada

A banda de les ratxes de vent, d'entre 70 i 100 quilòmetres per hora, l’informe de José Ángel Núñez recull que la temperatura va pujar vora deu graus, fins a arribar a registres pròxims als 40 graus aquella matinada a Cullera.

A més, la humitat, que prop de la platja estava al 80%, va baixar en poc de temps a menys del 40%. Una situació "típica quan es produeixen aquests fenòmens", com ha puntualitzat el meteoròleg.

"Són fenòmens d'escala reduïda i dins del festival es veien zones molt afectades, sobretot la zona oest, més allunyada de la mar, que era on hi havia més danys, mentre que en els llocs més pròxims a la mar a penes hi havia danys", ha indicat.

El document que ha lliurat al jutjat de Sueca recull que el 13 d'agost va ser el dia més càlid de l'estiu en la Comunitat Valenciana, amb l'onada de calor i sota les condicions d'una massa d'aire càlid d'origen africà.

I recorda que el 15 d'agost de 2021 ja es van produir esclafits secs a la Safor, un dels quals va tirar una nòria de la fira que hi havia muntada a la platja de Gandia.

la Ribera Baixa

També et pot interessar