El pèrit del Windsor: "Trobar l'origen serà facil, però per als factors de propagació necessitarem treball de laboratori"
Félix Alonso, de l'empresa Synthesis, dirigirà una de les investigacions complementàries encarregades per les assegurances
Les assegurances han traslladat a València els seus millors equips d'investigació d'incendis. Accediran a l'edifici de Campanar quan la Policia Científica done per acabat els seus treballs. Llavors faran la petició al jutjat que investiga l'incendi, per a poder accedir sota supervisió d'agents de policia. Entre els que es preparen per a entrar hi ha pèrits de Synthesis, l'empresa que va actuar en l'incendi de l'edifici Windsor de Madrid i la discoteca de Múrcia, en què van morir tretze persones en un sinistre l'octubre del 2023.
Els dirigirà Félix César Alonso Moreno, un exoficial de la Guàrdia Civil que comandava una unitat de la Benemèrita especialitzada en aquest tipus d'investigacions. L'expert creu que serà fàcil determinar el punt exacte on es va iniciar el foc, un treball que requereix recórrer en sentit invers els radis de propagació de les flames "per a localitzar el punt de convergència". La inspecció es farà en tres habitatges: el pis 86, presumpte origen de foc, el superior i l'inferior. De la investigació ha d'acotar una àrea d'un a dos metres quadrats, on s'ha repetit el protocol fins a determinar "la font d'ignició, tant si continua com si està ja destruïda".
El pèrit creu que aquesta informació s'aconseguirà d'ací a poc de temps, però adverteix que concretar els factors de propagació serà un treball molt més costós, perquè requerirà la intervenció de laboratoris per a aclarir, entre altres factors, la composició del revestiment interior dels panells d'alumini que decoraven la façana, que se sospita que exercien de carburant per al foc.
Avaria elèctrica o curtcircuit?
De moment, posa en quarantena la hipòtesi del curtcircuit. Segons explica, la gran majoria dels incendis en habitatges són d'origen elèctric, però no tècnicament curtcircuits, perquè necessiten "un material molt sensible perquè l'espurna cale foc" o una acumulació de gas que aparentment no existia en l'edifici, una finca domòtica amb alimentació cent per cent elèctrica. En la seua opinió cal parar atenció als "falsos o fluixos contactes" en les connexions del cablejat, "les caixes de registre" o "les clavilles connectades a un endoll". Alonso Moreno considera "un desastre" la normativa espanyola en la matèria, perquè permet connectar a un endoll cables d'alimentació de diferent gruix, que a voltes se sobrecalfen al pas de la font elèctrica.
Els factors de propagació
L'expert veu similituds amb l'incendi del Windsor i el considera, juntament amb aquell "el més voluminós" que s'ha trobat en la seua experiència laboral. Com en aquell, creu que "diversos factors han intervingut en la propagació". Cita els ja coneguts, el revestiment del panell i, sobretot, la cambra d'aire de la façana ventilada. Segons explica, aquestes façanes fan efecte xemeneia, malgrat no contindre material combustible, perquè el fum i els gasos que hi circulen per la cambra de ventilació contenen partícules inflamables pel foc i la calor extrema. "Tenim el fum i la calor que s'està aportant a la placa exterior. A l'alumini l'ataca la flama i la calor es transmet a l'interior i dispara la temperatura. I després està el vent", explica el pèrit. Matisa que les façanes ventilades no haurien de ser un problema a priori, ja que els materials han d'estar homologats per a previndre situacions com l'incendi i l'extensió del foc en situacions de fort vent.