Els Perseids: els millors punts del territori valencià on gaudir d'este espectacle estel·lar

Descobreix els espais que oferiran un cel nocturn privilegiat quan ens acostem al pic d'activitat d'un fenomen astronòmic únic

Els Perseids entren en els dies de màxima activitat
Els Perseids entren en els dies de màxima activitat / À Punt NTC

Les estreles fugaces il·luminen estes nits el cel valencià i contemplar l'espectacle és un privilegi que encara ens podem permetre a casa nostra. Tot i poder contemplar els centellejos des del passat 17 de juliol i fins al 24 d'agost, la màxima activitat de les anomenades Llàgrimes de Sant Llorenç —per la seua proximitat amb el santoral— tindrà lloc entre este dissabte i dimarts que ve.

La Terra, en el viatge al voltant del Sol, travessa cada any durant estos dies la mateixa zona de l'espai, on la pols que deixa un cometa interacciona amb l'atmosfera i origina l'espectacle astronòmic de l'estiu. Amb condicions favorables, es poden observar fins a 100 meteors per hora. Enguany, el pic d'activitat es preveu per al dilluns a migdia, per la qual cosa no serà visible. No obstant això, este fenomen sol presentar pics d'activitat fora del màxim, per la qual cosa els meteors continuaran caient a la nit, i ens oferiran millors possibilitats per a veure'ls.

Al nostre territori comptem amb diversos llocs privilegiats per a gaudir d’esta experiència. Si l’oratge ho permet —i sembla que este cap de setmana ho farà, amb cels rasos en bona part del territori— es pot provar sort passant la nit al ras en qualsevol espai obert allunyat de fonts lluminoses i orientar-se mirant cap al nord-est, en direcció a les constel·lacions de Perseu i Cassiopea. En repassem els enclavaments més rellevants.

Destins Starlight: oasis on observar les estreles

La Fundació Starlight certifica els espais que compten amb condicions adequades per al desenvolupament de l’astroturisme i l'observació astronòmica, perquè l'accés a la llum de les estreles siga un dret de tothom en estos paratges únics.

A la Comunitat Valenciana disposem de dos destins i un paratge certificats Starlight, en total, més de 2.000 km² repartits en quinze municipis d’un cel nocturn que ens convida a la contemplació d’estos espectacles astronòmics que mereixen una escapada. Són els de l'Alt Túria (Serrans), Terra Boval (Plana d’Utiel-Requena) i l’Illa de Tabarca (Alacantí).

Es podrà gaudir dels Perseids fins al 24 d'agost
Es podrà gaudir dels Perseids fins al 24 d'agost / Escola de Ciències Cosmofisica

L’Alt Túria, seu d’observatoris astronòmics

Els municipis d’Ares dels Oms, Titaigües, Toixa, Benaixeve i Xelva integren des del 2017 la reserva Startlight de l'Alt Túria que s’estén més de 520 km² de superfície. Ares dels Oms acull dos dels més importants observatoris astronòmics valencians: l’OAO de la Universitat de València i el Centre Astronòmic Alt Túria (CAAT) de l’Associació Valenciana d’Astronomia, des d’on s’organitzen visites guiades i es divulga el coneixement astronòmic.

A Titaigües trobem el mirador astronòmic de La Loma que permet aprendre, de forma gratuïta, una mica més sobre les estreles i el sistema solar i suposa una guia pràctica sobre el terreny gràcies a una taula astronòmica. A més, la localitat també és seu de l’Escola de Cosmofísica que ofereix visites especials durant el cap de setmana amb motiu de la pluja dels Perseids.

El mirador astronòmic de La Cruz, a Xelva, també ofereix informació als visitants per a gaudir d’una vista immillorable a l’aire lliure, però des de pràcticament qualsevol de les muntanyes de la zona es pot gaudir del cel estrelat.

Centre Astronòmic de l'Alt Túria
Centre Astronòmic de l'Alt Túria / Astroava

Terra Boval: vi i estreles

El destí Starlight Terra Boval, d’una extensió de vora 1.500 km², inclou els municipis de Camporrobles, Caudete de las Fuentes, Fuenterrobles, Requena, Sinarques, Utiel, Venta del Moro, Villargordo del Cabriel i Xera, que alhora formen la comarca de la Plana d’Utiel-Requena. Territori conegut per la producció vinícola, ha aconseguit també este reconeixement gràcies als seus cels nocturns impol·luts.

Tot i que encara no existeixen observatoris astronòmics, hi ha un gran nombre de miradors des d’on descobrir estreles i constel·lacions en paratges privilegiats. El castell de Xera, el cim d'El Remedio d’Utiel, el mirador de la Fonseca de Venta del Moro o el Molón de Camporrobles són només alguns dels més destacats.

Una mar de constel·lacions a Tabarca

El tercer espai que disposa d’esta certificació es troba a l’Illa de Tabarca, concretament a la punta Falcó, l'extrem més oriental de l'illa. Des d'este punt és possible gaudir de les constel·lacions durant totes les estacions de l’any, una oportunitat per a l’astroturisme que se suma a la riquesa en biodiversitat dels seus fons marins.

Culla, un observatori a 1.000 metres d’altitud

A Culla (Alt Maestrat), l’Observatori Astroturístic de l’Alt Maestrat també ofereix la possibilitat de contemplar, enmig de la foscor, el rastre dels Perseids. Este municipi, allunyat de la contaminació lumínica i a 1.000 metres sobre el mar, és una localització privilegiada per a l'observació del cel.

Altres paratges com les llacunes de la Mata-Torrevella (Baix Segura) i la serra Aitana, a les comarques del sud; la serra Grossa, amb l’ermita de Sant Esteve d’Ontinyent (Vall d’Albaida) al centre; o la serra d’Espadà i la d’Irta, al nord, també són altres punts recomanats per a gaudir de l’espectacle estel·lar de les Llàgrimes de Sant Llorenç.

Observatori Astroturístic de l’Alt Maestrat, a Culla
Observatori Astroturístic de l’Alt Maestrat, a Culla / GVA

També et pot interessar

stats